Ivo Heuts is per 1 januari 2020 aangesteld als kwartiermaker jongerenwerk.
Ivo Heuts is per 1 januari 2020 aangesteld als kwartiermaker jongerenwerk. Foto: Henk Lammen

'The B is een uitdaging'

Venray | Jongerencentra The B (Venray), Jera'70 (Ysselsteyn), Midgard (Wanssum), Watjang (Oirlo), DIM (Blitterswijck) en JUM (Merselo) hebben sinds 1 januari te maken met Ivo Heuts. Als kwartiermaker jongerencentra van de gemeente Venray heeft Heuts als opdracht meegekregen om de jongerencentra te ondersteunen in de uitvoering van hun toekomstplannen zodat doelstellingen en resultaten kunnen worden behaald.

Door Willem Menting

De eerste maanden stonden voor de kwartiermaker voornamelijk in het teken van kennismaken. Ook merkte Heuts grote verschillen op tussen de diverse jongerencentra. Verschillen in de samenstelling van de besturen, beschikbare budgetten, activiteiten en omvang in aantal vrijwilligers. Een van de doelen die zijn gesteld, is om op korte termijn een nieuw bestuur samen te stellen voor The B. Het Venrayse jongerencentrum is volgens de kwartiermaker de grootste uitdaging. "Het bestuur van The B bestaat uit twee personen. Dat is te weinig. Ik wil nog dit jaar een bestuur samenstellen van vijf of zeven personen. In dat bestuur moeten ook enkele zwaargewichten zitten. Dat is hard nodig om The B op de rit te krijgen.”
Volgens Heuts zijn de problemen van The B makkelijk verklaarbaar. "Het is zeker niet zo dat er in The B niks wordt georganiseerd. Er zijn heus wel evenementen gepland, jeugd- en jongerenwerk is hier druk en er wordt ook muziek gemaakt. Het ontbreekt bij The B wel aan historie. Het is een vrij nieuw jongerencentrum en betrokkenheid van de jeugd ter plaatse wordt niet van generatie op generatie overgedragen." Heuts stelt dat deze overdracht bij andere jongerencentra wel aan de orde is. "Kijk maar naar Jera in Ysselsteyn. Daar staan jongeren te trappelen om deel te nemen aan de activiteiten en vervolgens vrijwilligerswerk te doen. Weer enkelen daaruit schuiven door naar het bestuur. Jera bestaat dit jaar ook vijftig jaar dus dat succes is op die manier wel te verklaren."

Heuts aan de slag met The B, Jera, Midgard, Watjang, DIM en JUM

Heuts, werkzaam als zelfstandige in het jeugddomein, gaat als kwartiermaker twee dagen per week aan de slag in Venray. Volgens hem is dat voldoende om progressie te boeken. “Ik verwacht dat zestien uur per week voldoende is. Ik ga snel genoeg zien en ervaren of dat ook zo is"
De aanstelling van Heuts maakt onderdeel uit van het vierjarige toekomstplan van de zes jongerencentra. Als ondersteuner richt hij zich het komende jaar vooral op doelen voor 2020, die verschillen per centrum. "Vanuit daar kunnen we verder werken aan het opbouwen van netwerken en het organiseren van activiteiten." De werkzaamheden van Heuts worden aan het einde van dit jaar geëvalueerd met de gemeente Venray. "Dan bekijken we of ik nog een jaar aanblijf en in welke omvang dat zal zijn. De intentie is er om door te gaan, maar dat is geen zekerheid. Ik heb er in ieder geval veel zin in. Ik mag met zeer diverse centra gaan werken en dat zie ik helemaal zitten."