Afbeelding
Foto: Persfoto

Kobudo trainen bij Verhagen

Venray | Sportcentrum Verhagen in Venray start naast judo, aikido en jiu jutsu met een nieuwe vechtsport: kobudo.

Kobudo is een vechtsport met traditionele Japanse wapens en komt uit het eiland Okinawa, vlak onder Japan. Okinawa stond bekend om zijn eigen krijgskunst, zowel ongewapend als met gelegenheidswapens. Het ongewapende deel is later karate geworden, het gewapende deel wordt nu ryukyu kobudo genoemd; letterlijk Okinawa’s weg van de oude strijdkunst. Gelegenheidswapens houdt in dat op het platteland een sikkel of een dorsvlegel gebruikt werd, terwijl aan de kust de peddel van een boot makkelijk voorhanden was. Iedere vechtsport heeft drie elementen: zelfverdediging, wedstrijden en zelfontwikkeling. Bij de ene vechtsport ligt het accent meer bij zelfverdediging, bij de andere op het sportelement. Bij kobudo zijn geen wedstrijden en de wapens waarmee wordt getraind zijn niet bij de hand in een zelfverdedigingssituatie.


De nadruk ligt bij kobudo op het aspect van zelfontwikkeling. Net als bij judo en aikido, is bij kobudo het laatste karakter van de naam do. Do betekent: een levensweg, een pad van ontwikkeling. Bij kobudo wordt zo puur mogelijk het aspect van do nagestreefd, het gaat veel verder dan een sport. Door de focus op do is kobudo juist fysiek een zware sport. Elke les is een gevecht met jezelf. Wanneer je niet tegenover een tegenstander staat, moet je de grens opzoeken en die doorbreken. De training met tegenstander vergt meer discipline en respect.

Je moet ontzettend alert zijn dat je iemand niet blesseert of verwondt. Dit vergt zanshin: een scherpe en alerte geest. Scherp trainen is ook een kwestie van vertrouwen. En dat schept een band tussen budoka. Het beoefenen van kobudo is een lang traject met vele aspecten, maar als je volhoudt dan kun je er je levenslang plezier van hebben. Juist door de alertheid is de kans op blessures zeer laag. En alle oefeningen zijn ergonomisch correct. Kobudo kan tot op hoge leeftijd beoefend worden.


Voor meer informatie:
www.kobudovenray.