Onenigheid dorpen over windenergie

VENRAY | Een werkgroep met leden uit de Venrayse dorpen moet draagvlak creƫren voor de bouw van windmolens in Venray. Dat wil niet zeggen dat alle dorpen zo gelukkig zijn met die plannen. Dat bleek maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg (dro) in Heide.


Door Henk Baltussen


Waar de windturbines kunnen komen, is al duidelijk. Overigens willen enkele dorpen het woordje kunnen liever vervangen voor moeten. Want voor de dro-vertegenwoordigers Reinhold Oehmen (Smakt) en Ruud Wilms (Veulen) is het helder dat die molens er gaan komen. "De gemeente doet toch wat ze wil", mopperde Oehmen. "Daar zijn we in Smakt ook wel achter." Oehmen doelde op het per se doordrukken van een zonnepark in Smakt, waar momenteel nog volop discussie over is. Wilms is bang dat zich in Venray hetzelfde scenario ontrolt als in Venlo is gebeurd. Daar veegde de gemeenteraad van Venlo twee jaar geleden het plan van tafel om negen windturbines te bouwen binnen het plan Windpark Greenport Venlo. Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten van Limburg negeerden het raadsbesluit en gingen verder met de voorbereidingen. Afgelopen kreeg het Venlose windpark groen licht van de Raad van State. "Pure ondermijning van het democratische proces", foeterde Wilms. "Schandalig dat de raad overruled is."

Hij vreest dat dat ook in Venray kan gebeuren. Om dat te voorkomen stemde hij en ook Oehmen toch in met de oprichting van een windwerkgroep. Die gaat onder leiding van omgevingsmanager Frank van Bussel onderzoeken waar windmolens kunnen komen in het zoekgebied dat wordt begrensd door Oostrum, Geijsteren, Wanssum Oirlo en Castenray.

De dorpsraden uit die dorpen hebben al overleg gehad en vaardigen in elk geval inwoners af voor de windwerkgroep. Anita Loonen (Oirlo) en Jac Derikx (Geijsteren) gaven aan dat zo'n werkgroep er sowieso moet komen, ondanks de weerstand die er leeft. "Er zijn twee opties", zei Loonen. "Of je doet niets en dan komen ze er toch. Of we houden met een werkgroep de vinger aan de pols. De uitgangspositie moet in elk geval zijn wat het beste is voor de dorpen."

Derikx was ook duidelijk. "Venray heeft een opgave te vervullen met duurzame energie. Als we de hakken in het zand blijven zetten, dan halen we het niet. Daarbij kunnen de molens er in principe gewoon komen. Ze passen binnen de Kode Venray (daarin staan afspraken waar ontwikkelaars van duurzame energie zich aan moeten houden, red.) en de vergunningen kunnen zo worden verleend."