Vervolg pagina 5: maatregelen corona

Kerken tijdelijk zonder wijwater

VENRAY | Deken Ed Smeets heeft de maatregelen die de Nederlandse bisschoppen hebben afgekondigd vanwege het coronavirus afgelopen weekeinde al ter harte genomen. Zo is er in de kerken van Venray en omgeving voorlopig geen wijwater meer te vinden. "Alle wijwatervaten in de kerken zijn inmiddels leeggemaakt", zegt Smeets.

"De bisschoppen kwamen vrijdag met de maatregelen naar buiten, afgelopen weekeinde hebben we ze meteen toegepast", legt de deken uit. "Tot nader orde is geen wijwater meer in de kerken aanwezig. Mensen dopen hun handen allemaal in hetzelfde water. Dat kan een risico zijn."
Tijdens de missen en andere vieringen in de kerken en in andere parochiƫle instellingen is het ontvangen van de communie op de tong tijdelijk niet mogelijk. De hostie wordt alleen nog op de hand gelegd en dat mag alleen de celebrant van dienst doen. De pastoor of een andere celebrant drinkt vanaf afgelopen weekeinde alleen van de miswijn en geeft de kelk niet meer door. Kerkgangers geven elkaar bij de gebruikelijke vredeswens voorlopig niet meer de hand. "Het is misschien allemaal wat overdreven en overtrokken, maar je wil ook niet aan de bron hebben gestaan van iets akeligs", zegt Smeets. "Daarbij zijn de meeste kerkgangers al wat ouder, waardoor sommigen extra kwetsbaar zijn. Als mensen ziek worden omdat hier geen maatregelen zijn getroffen, dat wil je niet op je geweten hebben." Zo gauw het virus onder controle is, draaien de bisschoppen de maatregelen terug.


Scholenkoepel SPOV

Stichting Primair Onderwijs Venray heeft onlangs een werkgroep opgericht die de ontwikkelingen rondom het coronavirus volgt en in contact staat met de lokale GGD, het RIVM en de eigen arbodienst. Een conceptdraaiboek ligt klaar, mocht het virus medewerkers of leerlingen of hun directe omgeving treffen.

SPOV houdt via het ouderportaal op de website de ouders op de hoogte. De leerlingen hebben het dringende advies gekregen regelmatig de handen te wassen, in de binnenkant van de elleboog te niezen of te hoesten en papieren zakdoekjes te gebruiken. Tevens vraagt de scholenkoepel iedereen alert te zijn op symptomen van het coronavirus, zoals koorts, kuchen, hoesten en andere luchtwegklachten. Leerlingen of medewerkers kunnen in dat geval naar huis worden gestuurd.

Inalfa

De problemen met het coronavirus laten ook Inalfa in Venray niet onberoerd. De op een na grootste leverancier van schuifdaken voor de automobielindustrie heeft in elk geval last van het reisverbod van en naar China, waar aandeelhouders van Inalfa zitten. "We vergaderen nu via video-conference met elkaar", zegt Inalfa-woordvoerder Delene van Helmond. "Verder zitten enkele personeelsleden uit voorzorg enkele dagen thuis. Ze zijn op vakantie geweest in Noord-Italiƫ. Even thuis afwachten of ze geen ziekteverschijnselen ontwikkelen. Op dit moment hebben we nog geen problemen met de levering van materialen uit China. Enkele fabrieken waren een tot twee weken dicht. Die draaien inmiddels weer. Een probleem zou de aanvoer van grondstoffen in China kunnen worden. Maar tot op heden is daar nog geen sprake van. En natuurlijk nemen we intern maatregelen met extra zeep en papieren handdoekjes. We zijn en blijven hier heel alert."