Imke Huggers is stellig:
Imke Huggers is stellig: "We gaan voor de titel, niet meer en niet minder." Foto: Henk Lammen

'We zijn een hecht team'

Venray | Het is niet de vraag of de hockeysters van Venray dit seizoen kampioen worden in de vierde klasse, eerder wel wanneer. Met 27 punten uit negen duels leidt de formatie van coach Michael Deeks en teammanager Gerjan van Alst de dans met acht punten voorsprong op nummer twee Heesch. Speelster Imke Huggers trapt nog even op de rem, maar is wel duidelijk: "We gaan voor de titel, niet meer en niet minder."


Door Henk Lammen


Haar moeder Hélène, zelf actief bij Hockeyclub Venray, spoorde de nu 18-jarige Venrayse twaalf jaar geleden aan om te gaan hockeyen. Na een eerste kennismaking tijdens proefdagen wist Imke het zeker. Zij zou in de voetsporen treden van haar moeder en oom Max. Via de F-jes, E-tjes en D3 belandde ze in D1. Daarna kwam ze alleen nog maar uit in standaardelftallen. Sinds de jongste jeugd is ploeggenote Jans Manders haar maatje. "Absoluut, meestal samen op het middenveld. Lekker samenspelen, we kunnen elkaar heel makkelijk vinden." Centraal op het middenveld kan ze haar ei kwijt. De tegenstander opjagen, ploeggenoten helpen, de combinatie zoeken, conditioneel ijzersterk is ze een stofzuiger 2.0 in het eerste vrouwenteam van Venray. "Heerlijk rennen, overal zijn om een handje te helpen, dat is altijd mijn kracht geweest. Dan kan ik me ook heerlijk uitleven", aldus de eerstejaars studente fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Op het veld is Imke een pittige tante, daarbuiten is ze goedlachs, een beetje verlegen ook, rustig en bescheiden. "Maar tijdens de wedstrijd laat ik niet over me heenlopen. Ga ik ieder duel aan." Wereldspeelster van het jaar Eva de Goede vindt ze een enorm goede hockeyster, haar absolute favoriet speelt in de mannenwereld. Jamie Dwyer, speler van HC Bloemendaal. "Ja, in hem herken ik wel iets van mezelf. Hij is ook klein van stuk, rent enorm veel. Is altijd bezig op het veld. En ik heb een hockeystick van hem."

'Het was wel een kater'

Als eerstejaars A-speelster werd ze vervroegd doorgeschoven naar de senioren. Met een talentvolle lichting jeugdspeelsters was vorig seizoen promotie naar de derde klasse al de doelstelling. Die missie liep spaak, een derde plaats in de eindrangschikking resteerde. In de play-off's werd verloren van DVS. "Dat viel wel tegen, ja. Het was toch echt wennen bij de senioren. Alles was veel fysieker, taktisch en technisch ook beter. Op sommige vlakken misten we de ervaring. Het was wel een kater dat we niet promoveerden, maar van de andere kant ook een heel leerzaam seizoen."

Kwestie van tijd

Een nieuwe jaargang met nieuwe kansen verloopt tot op heden smetteloos. De jonge formatie scoort aan de lopende band (58 treffers in negen duels) en ook verdedigend staat de ploeg met slechts veertien tegendoelpunten haar mannetje. "We hebben in vergelijking met vorig jaar ons spelletje enigszins aangepast en enkele positities anders ingevuld. Dat werkt uitstekend. Achter spelen we een op een, zodat we op het middenveld altijd een overtalsituatie hebben. Bovendien zijn we conditioneel top, hebben iedere zondag de beschikking over zestien speelsters en kunnen snel doorwisselen. Dat is een groot voordeel." "De kracht van dit team?", herhaalt ze de vraag. "We kunnen allemaal heel goed hockeyen, maar zijn vooral ook een hecht team." De tweede helft van de competitie wordt op zondag 8 maart gestart met een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Vlijmen. Het grote doel kampioen worden is een kwestie van tijd. De Venrayse hockeysters hebben inmiddels de lat nog een stukje hoger gelegd. Imke is wars van enige vorm van grootspraak. Toch heeft ze wel een uitsmijter klaar. "We moeten nu de draad van de eerste seizoenshelft oppakken. Die mooie reeks voortzetten en ons doelsaldo opvijzelen. Het zou ook mooi zijn als we ongeslagen de titel pakken", zegt ze als slotakkoord met een stralende glimlach.