Reneé Basten-Coopmans zette haar gevoelens op papier in het boek Redder van mijn hart.
Reneé Basten-Coopmans zette haar gevoelens op papier in het boek Redder van mijn hart. Foto: Willem Menting

Schrijven als medicijn

Venray | Ze kon haar fantasieën en de werkelijkheid niet meer scheiden, kreeg waanideeën en wilde op een gegeven moment zelfs uit het leven stappen. De Venrayse Renée Coopmans-Basten heeft gitzwarte jaren gekend, maar inmiddels gaat het beter met haar. De psychoses, waar de 48-jarige Venrayse jarenlang mee kampte, heeft ze met behulp van medicijnen onder controle. Om het hoofdstuk af te sluiten, begon ze met schrijven. Dat resulteerde uiteindelijk in het boek Redder van mijn hart.


Door Willem Menting


Het schrijven van een boek heeft Reneé geholpen om de psychoses te verwerken. "Ik heb altijd veel geschreven. Ook tijdens mijn studiejaren. Hoe mijn psychoses zijn ontstaan, weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik ben altijd al wel gevoeliger geweest dan anderen. Ik ben er nooit op getest, maar ik denk dat ik hoog gevoelig ben. Ik heb een paar banen gehad die net boven mijn kunnen lagen, daar heb ik veel last van gehad. Maar ik ben erg perfectionistisch, dus ik wilde ook niet opgeven." Toch besloot Renée op een gegeven moment te stoppen met werken. Ze ging reizen en was veel met spirituele zaken bezig. "Ik leefde in de veronderstelling dat ik de wereld zou kunnen verbeteren. Ik zou in mijn eentje wel even het klimaatprobleem oplossen." Tijdens een van de reizen in India leerde ze haar Tsjechische ex-vriend kennen. Het stel ging tijdelijk samenwonen in een appartement in Praag. "Ik kreeg daar echt waanideeën, psychoses. Ik zag in het appartement een levensechte leeuw. Ook heb ik ook tegen de Tsjechische politie geroepen dat er een bom langs de rivier lag en heb ik tegen bouwvakkers lopen verkondigen dat hun steiger om zou vallen. Ook zei ik tegen mijn ex dat hij de president van de Verenigde Staten zou worden. Ik was er heilig van overtuigd dat die dingen zouden gebeuren. Ik lag nachten wakker het ging van kwaad tot erger."

Haar ex was een echte globetrotter en Renée wilde zich destijds vestigen. Toen haar plannen in het water vielen, was dat voor haar een nieuwe klap. Ze belandde in het ziekenhuis en uiteindelijk bracht haar ex haar terug naar haar ouders in Nederland. Zo keert ze in 2005 terug in Nederland. Toch stapelen de problemen zich ook hier op. Ze werkt in eerste instantie nog bij Vincent van Gogh in Venray, maar later keert ze daar terug als patiënt. "Ik vond het zelf wel fijn, het was voor mij een vertrouwde omgeving, maar mijn oud-collega's vonden het erg ongemakkelijk. Dat begrijp ik achteraf ook wel."


Uiteindelijk wordt Renée twee keer opgenomen. De eerste keer voor anderhalve maand en later nog een keer 4,5 maand. "In een ggz-instelling in Weert leert ze uiteindelijk om te gaan met haar psychoses. Ze heeft een gitzwarte periode achter zich gelaten." Daarvoor stond ze immers verschillende keren op het punt om uit het leven te stappen. "Ik ben de Maas ingelopen en heb een wasdraad in de vorm van een strop geknoopt. Ik had telkens het lef niet om het te doen. Ik wilde het ook niet voor mijn ouders, zussen en nichtjes."

Als Renée de kliniek in Weert verlaat, komt ze nooit meer aan het werk. Ze wordt afgekeurd en doet alleen nog vrijwilligerswerk. Ze gaat zo ook aan de slag op het Vincentiushuis in Venray. In die tijd leert ze ook haar huidige man Bart Coopmans kennen. "Ik voel me zo veilig bij hem. Hij accepteert mij zoals ik ben en ben ontzettend blij met hem." Nog steeds heeft Renée wel eens vreemde gedachtes, maar die weet ze zeker overdag goed onder controle te houden. "Als ik in bed lig, dan heb ik nog wel eens warrige gedachtes, maar ik kan inmiddels de werkelijkheid goed scheiden van mijn fantasie. Dankzij Bart en mijn medicijnen gaat het weer goed. Ik kom ook weer onder de mensen en probeer waar het kan ook anderen te helpen."

Met haar boek Redder van mijn hart probeert ze andere mensen te laten voelen wat een psychose inhoudt en mensen met psychische stoornissen weer op weg te helpen. "Ik wil ze laten weten dat ze niet alleen zijn. Praten helpt."


Het boek Redder van Mijn hart is onder meer verkrijgbaar via de websites boekenbestellen.nl en andere online boekenwinkels. Daarnaast is het boek ook te bestellen bij Bruna in Venray.