Marja Kortenoeven en Bert Vos, twee bevlogen vrijwilligers van het Odapark.
Marja Kortenoeven en Bert Vos, twee bevlogen vrijwilligers van het Odapark. Foto: Henk Lammen

'Het is een heerlijke tijdsinvulling'

Venray | "Weet je wat jammer is. Dat veel Venraynaren niet weten wat voor mooi stukje natuur dit is met een altijd wisselend aanbod aan kunst en exposities", zegt Marja Kortenoeven (70). Zij is net als Bert Vos (76) een van de gastvrouwen en -heren in het Odapark Venray. Hoewel de groep bestaat uit 36 mensen zijn nieuwe vrijwilligers nog altijd welkom. "Het is heel dankbaar om te doen."


Door Henk Lammen


Beide Venraynaren zijn als vrijwilligers actief in het park. Vos kwam bij de manifestatie De Waan in 2002 voor het eerst in aanraking met het Odapark. Sindsdien zet hij zich met ziel en zaligheid in als vrijwilliger. "Joop Wismans (destijds curator, red.) vroeg me te helpen met een project op Sint Anna. Ik moest bezoekers van een zonnetuin 'in een zonnestoel praten'." Voor de geboren prater Vos was dat een koud kunstje. Nu zet hij zich al bijna twintig jaar in voor het park. "Ik heb lange tijd deel uitgemaakt van de klussengroep. Beginnend kunstenaars helpen bij de inrichting van exposities. Tanja Ritterbex exposeerde hier als onbekend kunstenaar, nu is ze in heel Europa beroemd. Dat zijn leuke herinneringen." Nu is hij vooral actief als gastheer en verzorgt hij rondleidingen. Een taak die hem op het lijf is geschreven. Vos geeft dan ook rondleidingen 2.0. en is getriggerd als bezoekers het hoofd schudden en een houding hebben van 'is dit kunst?'. Hij kijkt serieus: "Ik daag de mensen graag uit. Wat zien jullie? Ik prikkel de mensen, ben voorstander van een stukje interactie. Dat is voor mij de uitdaging. Tijdens de rondleidingen kan ik echt mijn ei kwijt. Soms ben ik ook een beetje te enthousiast, de 'vos laat niet los' hè", lacht hij. Tijdens het gesprek bewandelt hij tal van nevenpaden, maar komt altijd uit bij zijn stokpaardjes. "Het is een heerlijke tijdsinvulling. En, kunstenaars en wetenschappers veranderen de wereld. Dat is altijd al zo geweest."

Genieten van kunst

Marja Kortenoeven is een gastvrouw ten top. Gastvrij, onderhoudend, charmant en altijd in voor een gesprek met de bezoekers. Door haar vrijwilligerswerk is ze kunst gaan waarderen en bewonderen. "In het Odapark ben ik pas echt met kunst in aanraking gekomen. Ben een cursus kunstgeschiedenis gaan volgen en me er voor gaan interesseren. Dat heeft me ook enorm getriggerd, de meerwaarde die kunst voor de samenleving heeft. Ik vind het dan ook een uitdaging om mensen die hier komen een handje te helpen. Ze komen met een doel, omdat ze van kunst houden. Ik help graag om hun verblijf te veraangenamen. Want in het Theehuis en Odapark kun je niet alleen genieten van kunst. Heerlijk wandelen, genieten van een kopje koffie of lunch, maar ook voor een high tea of feest is dit een prachtige omgeving." Het Odapark is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur open. De 36 gastvrouwen en - heren worden in dagdelen zes uur per maand ingezet om de bezoekers te verwelkomen en/of rond te leiden. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie vrijblijvend binnenlopen in het Theehuis of kijken op de website www.odapark.nl.