Smakt: 'Farce en flutwerk'

VENRAY/SMAKT | Het zonnepark, dat wat het college betreft in Smakt moet komen, stond tijdens het Sprekersplein van dinsdag volop in de schijnwerpers. Drie inwoners uit Smakt en Jan Droesen van Dassenwerkgroep Venray-Horst maakten tijdens het spreekrecht gehakt van het collegevoorstel, dat op de raadsagenda staat van dinsdag 31 maart.


Door Henk Baltussen


In niet mis te verstane bewoordingen kreeg wethouder Martijn van der Putten, die duurzame energie in zijn portefeuille heeft, onderuit de zak. Het collegevoorstel, dat voor ontwikkelaar Kronos de weg vrij moet maken om verder te kunnen gaan met de plannen in Smakt (een zonnepark van 20 hectare tussen A73 en Maaslijn in de achtertuin van camping De Oude Barrier, red.) zou van alle kanten rammelen. Op veel fronten voldoet het plan niet aan de Kode Venray, volgens de insprekers Jan Koopmans (Werkgroep Zonnepark(en) Smakt), Peter Coppus (voorzitter dorpsraad) en Danny Bosma (campingeigenaar). In de Kode staat omschreven waaraan ontwikkelaars van duurzame energie zich in Venray moeten houden.

Alle drie gaven aan dat een deel van het ingetekende zonnepark binnen een halve kilometer van de dorpskom van Smakt ligt. De Kode verbiedt dat. Ook de omgevingsdialoog, een van de pijlers van de Kode, is volgens het trio een mislukking. "Die is er nog steeds niet geweest", gaf Koopmans aan. "De communicatie met Kronos was en is niet goed", stelde Coppus. "Een onbetrouwbare partner die de afspraken niet nakomt. Wij worden niet serieus genomen. De wethouder kan ons zelfs niet duidelijk maken hoe Kronos aan de Kode voldoet. Deze locatie is ongeneeslijk ziek. Er is geen draagvlak." Van der Putten voelde zich geroepen op Coppus te reageren. "Ik heb niet gezegd dat Kronos onbetrouwbaar zou zijn." Daar konden de Smaktenaren zich niet in vinden.
Bosma bracht de geluidstoename te berde die het zonnepark in samenhang met de A73 gaat veroorzaken. "De geluidsoverlast is nu al te hoog en er is gevaar voor brand. Met het bewaken van geluid en veiligheid is in het plan niets gedaan. Dat geldt ook voor participatie in het project, zoals de Kode voorschrijft. En de omgevingsdialoog is een farce."
Droesen deed een duit in het zakje door de natuurpassage in het zonneparkplan 'flutwerk' te noemen. "Ik heb Kronos nooit gezien. Daar moet het initiatief liggen om in gesprek te gaan. Niet andersom." Dinsdag 11 maart ligt het voorstel voor bij de commissie Wonen.