Vervolg van pagina 3

'Nu geen debat over arbeidsmigranten'

Venray | Sommige fracties gaven uitgebreide reacties op de vragen aangaande de huisvesting van arbeidsmigranten in Venray, een ander hield het bij een enkele regel. Zoals de VVD: "Het feit dat andere gemeenten zo'n besluit nemen betekent voor ons nog niet dat wij hier ook die discussie moeten starten", aldus fractieleider Harrie van Oosterhout.


Ook Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen hield het kort: "Op deze vragen kunnen we vooralsnog geen antwoord geven. Huisvesting van arbeidsmigranten is een dossier dat door onze fractie verder wordt uitgediept en besproken moet worden."

Hieronder een compilatie van opmerkingen van de fracties.


Moet Venray een maximum instellen op het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente wordt gehuisvest?

CDA: "Daar geven we nu geen antwoord op. Wel willen we het CDA-standpunt aangeven. Buitenlandse werknemers hebben we hard nodig in Venray in bijvoorbeeld de logistiek, de bouw en agrarische sector. Hierdoor worden ook veel banen voor Nederlanders gecreëerd in deze sectoren en de periferie eromheen. Ze zorgen voor inkomsten voor de middenstand zoals winkeliers. Zaak is dat er voor deze werknemers goede huisvesting is. Ook dient voorkomen te worden dat investeerders huizen opkopen om hier werknemers te vestigen, zodat starters geen kans maken."


SP: "De SP blijft van mening dat, als je arbeidsmigranten hier naartoe haalt, je er ook zeker van moet zijn dat ze goed gehuisvest kunnen worden. Huisvesting moet daarbij los staan van de werkgever en mag niet loongebonden zijn. De verdeling van de arbeidsmigranten zou ook voor de dorpen moeten gelden. In de kern Venray kun je dit wijkgebonden doen. Past wat de SP betreft goed in ons streven om arbeidsmigranten kleinschalig en verspreid over de gehele gemeente goed te (kunnen) huisvesten. Er moeten voldoende huizen worden gebouwd voor iedereen. Als de gemeente het SP-voorstel voor semi-permanente woningen zo’n zes jaar geleden voortvarend had aangepakt, dan hadden we hier nu niet zo'n groot probleem gehad. Gelukkig heeft de gemeente er nu meer oren naar."


PvdA: “Het vrije verkeer van werknemers is een fundamenteel beginsel van de EU-wetgeving. EU-burgers hebben het recht om werk te zoeken in een ander EU-land, er te werken zonder een werkvergunning en in dat land te wonen als ze hier werken. Als ze er niet meer werken, moeten ze dezelfde behandeling krijgen als burgers van dat land op het gebied van werk, arbeidsomstandigheden en alle andere sociale en fiscale voordelen."


D66: "Wij zien geen noodzaak om een grens te stellen aan het aantal arbeidsmigranten in onze gemeente. Het gaat hier om EU-burgers die een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie en het recht om tijdens de periode dat zij in de regio werken, hier te verblijven. Feitelijk komen arbeidsmigranten naar Venray omdat onze ondernemers hier behoefte aan hebben. Het beperken zou dan ook gevolgen hebben voor lokale ondernemers en daarmee de economische slagkracht van onze gemeente. De gemeente zou daarom juist zoveel mogelijk medewerking moeten verlenen aan initiatieven die volgens geldende normen goede huisvesting voor arbeidsmigranten kunnen bieden."


Samenwerking Venray: "Arbeidsmigranten zijn onlosmakelijk verbonden met onze economie. We kunnen niet meer zonder. Investeren in deze groep moet. Wij zouden veel liever zien dat er sprake is van een economische binding met Venray, in die zin dat de arbeid ook daadwerkelijk in de gemeente Venray wordt verricht. Wij zijn nog geen voorstander om te gaan werken met een percentage voor arbeidsmigranten."


Weet u hoeveel arbeidsmigranten in Venray verblijven en zou het college regelmatig updates moeten geven over de aantallen?

ProVenray: "Nee. Wij pleiten al jaren voor een fatsoenlijk beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Registratieplicht en de mogelijkheid voor arbeidsmigranten om zich in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie moet wat ons betreft een onderdeel zijn. Dan heb je het aantal mensen dat in de gemeente Venray verblijft continu in beeld."

CDA: "CDA Venray heeft onlangs een motie ingediend om te onderzoeken waar de arbeidsmigranten zitten. Die is aangenomen. Dit om ervoor te zorgen dat bekend wordt waar de arbeidsmigranten in de gemeente zitten, zodat ook de verhuurders toeristenbelasting gaan betalen."

SP: "De SP schat dat in Venray momenteel zo’n 4000 arbeidsmigranten verblijven. Het blijft moeilijk in te schatten, aangezien er ook veel illegaal zullen verblijven. Het college zou er goed aan doen dit met regelmaat te controleren en openbaar te maken. De gemeente moet actief zijn om illegale bewoning en uitbuiting van de arbeidsmigrant op te sporen en daar waar nodig corrigerend op te treden."


PvdA: "Hoeveel arbeidsmigranten hier wonen weten we niet. Er zal telkens per locatie gekeken moeten worden naar de mogelijkheden die de locatie biedt en er zal altijd een afweging gemaakt moeten worden. Een totaaloverzicht is er volgens mij niet. Het college zou er zeker naar moeten streven om het totale aantal arbeidsmigranten in beeld te krijgen en dat dan ook moeten delen met de gemeenteraad."


D66: "Er staan meer dan duizend arbeidsmigranten uit Oost-Europa ingeschreven in Venray. Echter wonen er naar schatting enkele duizenden arbeidsmigranten meer binnen de gemeente Venray. Exacte aantallen zijn niet te geven omdat deze niet staan ingeschreven. Door medewerking te verlenen aan goede legale huisvesting komen ook de aantallen beter in beeld."


Samenwerking Venray: "Samenwerking Venray wil dat er extra aandacht uitgaat naar handhaving van huisvesting van short stay-verblijven voor arbeidsmigranten. Er wordt nu gehandhaafd op de minimale brandveiligheid. Er dient echter ook, naar de mening van Samenwerking Venray, gehandhaafd te worden op de minimale inrichtingseisen en op registratie en afdracht van toeristenbelasting. Als een huisvesting niet voldoet of als een bewoning niet geregistreerd is, dient er een boete opgelegd te worden. Vervolgens dient een handhavingstermijn gesteld te worden voor de aanpassing van de huisvesting conform de geldende regels. Lukt dat niet, dan volgt sluiting. Te grote locaties kunnen in een gemeenschap zorgen voor onrust, ontwrichting van de samenhang en/of sociale structuren. Wij zijn geen voorstander van huisvesting van short stay-arbeidsmigranten in woningen in de categorie ‘sociale huurwoningen’, huur woningen in het middensegment of in koopwoningen die geschikt kunnen zijn voor starters."