Duivenmelker Henk Wegh geniet al zeventien jaar van zijn pensioen.
Duivenmelker Henk Wegh geniet al zeventien jaar van zijn pensioen. Foto: Jan Houwers

Henk Wegh

Lochem | Hoe is het toch met Henk Wegh? Hij woonde jarenlang in Venray en Overloon, verwierf grote bekendheid in de regio als duivenmelker, maar is inmiddels helemaal op zijn plek in Lochem. In de Achterhoek geniet de 80-jarige weg van zijn pensioen en is hij nog dagelijks bezig met de duivensport. "Kippen, geiten, pony's en postduiven zorgen ervoor dat er altijd wat te doen is. Verder speel ik tennis en bridge", vertelt Wegh.


Wegh kan zich zijn eerste kennismaking met Venray nog als de dag van gisteren herinneren. "Het was op 1 september 1958", zegt hij stellig. "Ik zat op de zeevaartschool in Vlissingen en leerde Leo Verhaegh uit Venray kennen. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds goede vrienden van elkaar."

Na de zeevaartschool werkte Wegh zeven jaar als koopvaardij-officier voor Shell Tankers. "Leo Verhaegh deed dat ook, maar we hebben nooit gelijktijdig op dezelfde tanker gevaren. Tijdens mijn verlofperiode was ik veel in Venray te vinden en ik leerde er veel vlotte mensen kennen." Na zijn periode bij Shell gaat Wegh dan ook aan de slag in Venray. Van 1967 tot 1973 werkte hij voor Koos van Haren bij Topgarage in de Wilhelminastraat. "Ik was er verkoper van DAF Trucks en personenauto's. Ook verkochten we er auto's van het Italiaanse automerk Alfa Romeo."

Wegh was in de kost bij de ouders van Leo Verhaeg aan de Landweertweg. Hij denkt met veel plezier terug aan zijn tijd bij de familie. "Het was een zeer fijne periode en ik denk nog vaak terug aan de gezellige stapavonden die we hebben gehad bij Janny Bar aan de Stationsweg. Jan en Annie van der Heyde zorgden altijd voor mooie vrouwen achter de bar."


Duivensport

Tijdens zijn periode bij Topgarage werd Wegh enthousiast gemaakt voor de postduivensport. "Joost van Haren was daar altijd heel enthousiast over en in 1970 mocht ik van vader Verhaegh een duivenhok in zijn tuin bouwen. Ik werd lid van PDV de Zwaluw en ons clubhuis was café De halvemaan. Later kregen we een eigen clubgebouw aan de Eindstraat en daar zit de club nog steeds." In 1972 leerde Wegh Cobie van den Munckhof kennen en het stel trouwde in 1974. Het echtpaar betrok niet veel later een zelfgebouwde vrijstaande bungalow op de Bergkamp in Overloon. "Ook daar kwam uiteraard een nieuwe duivenhok. In 1978 werd onze zoon Jeroen geboren en drie jaar later kwam dochter Marijn ter wereld. We hebben altijd met veel plezier in Overloon gewoond. In januari 1989 zijn we echter naar Lochem verhuisd."

Ook tijdens zijn periode in Overloon bleef Wegh lid van de postduivenvereniging in Venray. Hij heeft dan ook zeel veel goede herinneringen aan de gezellig zaterdagavonden. "Bij het aanslaan van de klokken en de aansluitende toeptafel was het erg gezellig. Onder meer Toon van den Munckhof, Joost van Haren, Jeu Poels, Nölleke de Riet, Sjraar Boom en Jan Bastiaans schoven dan altijd aan." Een van die zaterdagen kan Wegh zich nog goed voor de geest halen. Toen hij rond de klok van 22.30 uur naar huis reed, trof hij een man aan. "Hij lag half in de berm en half op de weg. Ik dacht nog: die is aangereden. Mobiele telefoons waren er nog niet, dus ik zette mijn auto met knipperlichten aan voor de man en belde aan bij een woning aan de Overloonseweg. Ik vertelde mijn verhaal aan de bewoonster en ze belde direct een dokter. We hebben wat dekens over de man gelegd om onderkoeling te voorkomen. De dienstdoende dokter was Piet Corver en hij was vrij vlot ter plaatse. Hij tilde de dekens op en zei: 'Potverdomme Gerrit, ben jij het weer!' Gerrit bleek een notoire zuiplap te zijn. Ik ben toen maar stilletjes verder gereden."

Wegh werkte van 1975 tot september 1988 voor DAF Trucks in Eindhoven als zonemanager voor Noord-Oost Nederland. Na die tijd werd hij directeur van vrachtwagen- en personenwagendealer Cosmo in Lochem. "Ik gaf daar leiding aan 65 medewerkers. We hadden een jaaromzet van vijftig miljoen gulden. In januari 1989 verhuisden we van Overloon naar Lochem."


Wegh had veel geluk met zijn werk en zijn duiven. Zo won hij met de postduiven twee keer een auto. Ook stichtte hij autoleasemaatschappij Cosmo Wagenparkbeheer op. "In 1999 kwam er veel pech op mijn pad. Cobie wilde bij mij weg en terug naar Venray. We hebben er geen vechtscheiding van gemaakt. De kinderen bleven bij mij in Lochem. Ik heb nadien geen nieuwe relatie meer gezocht. Ik vond een keer alles samen delen wel genoeg. Cobie is op 13 februari 2007 in Dekkerswald aan COPD overleden. Ik zat aan haar bed toen ze stierf."

Op een woonboerderij in Lochem vond Wegh opnieuw zijn geluk. Sinds enkele jaren woont dochter Marijn met haar man Emiel in dezelfde straat en ook zijn kleinkinderen Nijs en Guus ziet hij bijna dagelijks. "Ook mijn zoon Jeroen woont met zijn vrouw Marlon in Lochem. In 2003 ben ik met pensioen gegaan en ik geniet dus zeventien jaar van mijn vrijheid. Op 5 december heb ik nog mijn tachtigste verjaardag gevierd." Ook heeft Wegh nog regelmatig contact met goede vriend Leo Verhaegh. "Ik bezoek Venray nog regelmatig. Er wonen nog veel vrienden en we zoeken elkaar vaak op."

Afbeelding