ProVenray: rem op arbeidsmigranten

VENRAY | Moet er een maximum komen op het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente wordt gehuisvest? ProVenray (PV) is de enige van de acht politieke partijen die daar 'ja' op zegt. PV-fractieleider Joep Gielens wil echter nog niet aangeven waar de grens moet worden getrokken.


Door Henk Baltussen


Deze krant stelde de acht fracties vragen over de huisvesting van arbeidsmigranten naar aanleiding van het bericht dat buurgemeente Deurne besloot dat maximaal 10 procent van het totale aantal inwoners arbeidsmigrant mag zijn. Gielens wil tevens dat er onderzoek moet worden gedaan naar de draagkracht van de diverse dorpen en wijken met het oog op het opnemen van arbeidsmigranten. Gielens: "De draagkracht zal per dorp en wijk verschillen. Daar zou een gemeente op moeten sturen. Dit bevordert de integratie en acceptatie van nieuwe bewoners in de diverse wijken en dorpen en blijven de sociale structuur en cohesie op peil." De SP-fractie vindt het moeilijk om een maximum in te stellen, laat SP-fractieleider Jan Hendriks weten. "Daarnaast is het de vraag of het wenselijk is om een maximum in te stellen. Belangrijker is het politieke beslissingen te nemen wat betreft de werkgelegenheid in Noord-Limburg. Want wiens probleem is het nu? Wie bouwen hier in Noord-Limburg al die blokkendozen waar maar voor vijftig man per tien voetbalvelden werk is en door de krapte geen Nederlander te krijgen zou zijn?" Samenwerking Venray is 'nog geen voorstander' van het stellen van een maximum.
Het CDA wil alleen kwijt dat er voor arbeidsmigranten in elk geval goede huisvesting geregeld moet worden, aldus fractieleider Toon Loonen.De PvdA is duidelijk: "Nee, geen maximum", stelt fractieleider Henk Bisschops. "Volgens mij kan dat ook niet volgens het Europees recht. Het gaat wel om EU-burgers." Ook D66-fractieleider Daan Janssen wil geen maximum instellen.


Lees verder op pagina 13.