Zonnepark Smakt stapje dichterbij

SMAKT | Wat het Venrayse college betreft mag de Duitse ontwikkelaar Kronos verder met de plannen voor een zonnepark in Smakt. Dat heeft wethouder Martijn van der Putten de werkgroep Zonnepark(en) Smakt schriftelijk laten weten. De werkgroep is woedend.

Door Henk Baltussen

Al eerder diende Kronos een vergunningaanvraag in voor een zonnepark in Smakt. Dat paste niet in de Kode Venray die vorig jaar herfst werd aangenomen. Daarin staan de richtlijnen waaraan ontwikkelaars van duurzame energie zich in Venray moeten houden. In vergelijking met het eerste plan meet het nieuwe zonnepark bijvoorbeeld 20 hectare in plaats van 25 en is er wat meer ruimte tussen het park en de achterzijde van camping de Barrier. Ook meldt de Kode dat Kronos tijdig met omwonenden aan tafel moet. Dat is niet gebeurd, meldt de werkgroep.

Danny Bosma van de Smakter werkgroep zegt het ongelooflijk te vinden dat B en W dit tweede plan accepteren. "Het is verbazingwekkend dat ze in een paar dagen tijd tot dit besluit zijn gekomen. Als we het mogen geloven heeft het college sinds 12 februari de plannen van Kronos in bezit. Maandag zijn ze tot dit besluit gekomen. Wij hebben de stukken ook pas sinds kort. Hoe kunnen we dan nog in dialoog gaan met Kronos vóór het collegebesluit? Het lijkt op paniekvoetbal. Kronos geeft aan de vergunning in het najaar in te willen dienen voor subsidie, niet dit voorjaar. Waarom dan die haast? Wij begrijpen het hier niet meer. De gemeente werkt nog met data uit 2017. Toen leken de doelstellingen voor de opwekking van duurzame energie ver weg. Het is nu drie jaar later. Er zijn veel kleinschalige projecten in aantocht en energie uit biomassa wordt niet meegeteld. We zijn veel dichter bij de doelstellingen dan gedacht. Wij lopen hier constant achter de feiten aan, terwijl het college beterschap had beloofd. Dat zit ons erg dwars. We zijn beslist niet tegen de energietransitie. We hebben al een plan aangeboden om Smakt als eerste in Venray energieneutraal te maken." De volgende stap is dat het college om advies aanklopt bij de gemeenteraad.