Verwoestingen op het Sint Annaterrein. De bron van de foto is: Gemeentearchief Venray Collectie Hoedemaeckers.
Verwoestingen op het Sint Annaterrein. De bron van de foto is: Gemeentearchief Venray Collectie Hoedemaeckers. Foto Hoedemaekers

Boek met Venrayse oorlogsverhalen

Venray | In november 2019 heeft het Historisch Platform Venray (HPV) in het kader van 75 Jaar Vrijheid een speciale oorlogseditie uitgegeven in de serie Venrays Verleden. Het was deel 9 van deze boekenreeks met verschillende artikelen over de Tweede Wereldoorlog van de hand van diverse auteurs. De auteursinstructie vermeldt dat artikelen in Venrays Verleden maximaal drieduizend woorden mogen bedragen. Uiteraard zijn er ook auteurs die veel meer te vertellen hebben dan ze in drieduizend woorden kwijt kunnen.

Al verschillende jaren geleden stuurden enkele (oud-)Venraynaren hun oorlogsverhaal naar Jan Strijbos, voormalig HPV-bestuurslid en pr-vrijwilliger en naar May Volleberg, voormalig HPV-secretaris/coördinator en eveneens belast met de HPV-Nieuwsbrief. Beide HPV-vrijwilligers besloten de handen ineen te slaan en de oorlogsverhalen te bundelen in een boek met de titel 'Venrayse oorlogsherinneringen'. Ze deden samen het redactiewerk en zorgden voor een prachtige lay-out. Anouk Volleberg las alles nog eens na, zodat ook de laatste taalkundige foutjes weggewerkt werden.

De auteurs die hun bijdrage leverden zijn Hans Janssen, Mart Janssen, Jan Giellen, Twan van Els en Nettie Arts-van Bommel. Inmiddels zijn Hans Janssen en Twan van Els overleden en kunnen helaas de boekpresentatie niet meemaken. Ook Nettie Arts-van Bommel, geboren op 14 augustus 1921 in Den Haag, kan er niet bij zijn, want zij overleed in 2006. Haar verhaal over de gebeurtenissen op Sint Anna in oorlogstijd kwam via een van haar kinderen bij de redactie terecht.

Hans Janssen is een zoon van 'oorlogsburgemeester' Alphons Janssen en hij vertelt onder meer over de jacht van de nazi's op zijn vader en hoe het hele gezin moest onderduiken en de angsten die ze moesten doorstaan. Ook de arrestatie van enkele Venraynaren door de moffen zijn hem altijd bijgebleven. En net als andere jongens haalde hij tegenover de bezetters kwajongensstreken uit, die maar net zonder nare gevolgen bleven.

Mart Janssen heeft op de Britse begraafplaats in Venray min of meer het graf van Samuel Rigby geadopteerd. Hij schrijft onder andere over de grote indruk die de Duitse en Britse oorlogsbegraafplaatsen op hem en zijn familie maken. Verder weet hij nog te vertellen over het wonen in de kelder, de brand van het Jerusalem, de grote verwoestingen en de evacuatie naar Weert. Maar ook schrijft hij met grote bewondering over de wederopbouw en de hulpactie HARK.

Jan Giellen begint zijn uitgebreide hoofdstuk met de bezetting van Venray, de veranderingen in het dagelijkse leven door de vele opgelegde regels van de moffen en het verzet. Verder beschrijft hij behalve allerlei andere details uit de oorlogstijd, op uiterst gedetailleerde wijze de helse opmars van de geallieerden vanuit Overloon tot en met de bevrijding van Venray.


Twan van Els beschrijft de bombardementen op Venray, de uitgestane doodsangsten, de vlucht naar Sint Servatius met het kelderleven en de evacuatie naar Merselo.

Nettie van Bommel evacueerde in januari 1943 als verpleegkundige samen met haar collega's en alle patiënten vanuit het psychiatrisch centrum Sancta Maria in Noordwijkerhout naar Venray. Zij beschrijft op aangrijpende wijze over haar verblijf op Sint Anna, waar ze verschrikkelijke bombardementen moest meemaken.

Vijf spannende, emotionele en uitermate indrukwekkende verhalen met tal van bijzondere en enkele unieke foto's gebundeld in een circa 230 pagina's tellend boek in A4-formaat en met een harde kaft. Het lezen meer dan waard!

De presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 1 mei 2020 om 14.00 uur in het gemeentehuis van Venray.

Er kan een boek gereserveerd worden door overmaking van € 22,95 naar rekening NL39 RABO 0128 1375.17 ten name van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray onder vermelding van uw adres. Graag zo spoedig mogelijk reserveren om ook echt verzekerd te zijn van een boek, want voor de oplage wordt uitgegaan van slechts 250 boeken.

Verwoestingen op het Sint Annaterrein. De bron van de foto is: Gemeentearchief Venray Collectie Hoedemaeckers.