Vis

Vrijdag had ik een Simon Carmiggeltmomentje: je maakt op straat iets mee waar een column in zit. Carmiggelt dankte er zijn faam aan.

Ik stond tegenover het voormalig busstation te wachten op de bus van 12.40 uur naar Horst. Opeens zei een Zuid-Limburgse (want zeer zangerige) vrouwenstem: 'Ja, Peter Thielen zit hierachter, hè? Het ruikt gewoon naar vis.' Verrek, dacht ik, zo ruikt het! En verrek, daar komt het vandaan! Ik keek wie het zei. Het was een vrouw in een felrode jas met zwarte bril en zwarte haren, en ze sprak tegen een man die naast haar liep. Haar uitspraak was een staaltje Rooyse 'inside information' dat voorbehouden is aan wie hier lang woont of heeft gewoond. Ja toch? Nou had ik haar nog nooit gezien, dus ik vermoed dat ze een voormalige Venraynaar is die haar oude woonplaats bezocht. Hoewel, haar accent duidt erop dat ze juist een geboren Zuid-Limburgse is die later naar Venray is verhuisd – dat zangerige raak je niet meer kwijt.

De twee sloegen rechtsaf de Poststraat in. Gingen ze een harinkje happen bij Thielen?

Venray trok in 2019 meer bezoekers naar het centrum, maar wethouder Jan Loonen durft pas van een trend te spreken als we over een jaar weer positieve cijfers zien. Tellen de vrouw in de rode jas en haar partner voor 2020 wel of niet mee? Ik durf het niet te zeggen.