Afbeelding
eigen foto

Van cruiseschip naar Roetsj

Venray | De zussen Gerrie en Elly Swinkels uit Venray zaten negentien dagen vast op het cruiseschip Westerdam in Cambodja. Vanwege de uitbraak van het coronavirus mochten ze het schip niet verlaten. De zussen mochten woensdag van boord en werden per bus naar Cambodjaanse hoofdstad Phnom Phen gebracht. De busreis duurde zo'n zes uur.

Bij de opvarenden werd begin deze week de temperatuur gecontroleerd en ook werd het wangslijm gecheckt op mogelijke symptomen van het coronavirus. De 700 personen werden negatief getest. "We zijn in Phnom Phen ondergebracht in een luxehotel. Doelstelling is om alle gasten binnen 24 tot 36 uur op een vlucht naar huis te zetten. We hopen dat het gaat lukken, want de Piëlhazen moeten naar Rooj! Wanneer we terugvliegen is nog niet bekend", vertelt Gerrie Swinkels.

De twee zussen zijn de dagen aan boord goed doorgekomen. "De laatste week waren we maar met 200 mensen op een cruiseschip waar normaliter 2000 gasten zouden zijn. Dat was een hele ervaring." Toch heeft de cruise de zusjes niet gebracht wat op de planning stond. "We zouden de Filipijnen, Taiwan, Japan, Zuid-Korea en China bezoeken, maar we hebben gewoon al die dagen rondgedobberd. Op zee. Het heeft miljoenen gekost. Voor de crew was het naar mijn mening veel erger dan voor de gasten. Zij kunnen de komende maanden niet werken en weten niet wat er met hun contracten gaat gebeuren. De complete cruisebranche zal hierdoor een flinke klap krijgen."

'Gelukkig raakte niemand besmet'

Gerrie en Elly Swinkels zijn goed verzorgd op het schip. "We hebben steeds tegen elkaar gezegd: 'Het kan veel erger'. Het was natuurlijk niet leuk, we konden niks doen en zaten vast op een boot. Maar wel onder luxe omstandigheden. Gelukkig heeft niemand het coronavirus opgelopen. Het leek even op een levenslange cruise." Nu hopen de zussen op tijd terug te zijn voor vastelaovend. "De Piëlhazen gaan naar het land van de haas! Alaaf."