Vincent van Gogh

Venray | Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid houdt in Museum Psychiatrie twee activiteiten in het kader van Venray Vrijheid Verdraagzaamheid – 75 jaar Vrijheid. De expositie Kelderleven en de lezingencyclus Venray en psychiatrie verbonden in Oorlog, Evacuatie en Wederopbouw.

In september en oktober 1944 vonden ongeveer 4500 mensen een schuilplaats in de kelders en het ondergronds gangenstelsel van het toenmalige psychiatrisch ziekenhuis Sint Servatius. Niet alleen patiënten en broeders, maar ook veel burgers uit Venray en omgeving verbleven hier voor hun veiligheid. Inmiddels is een groot deel van het ondergronds gangensysteem verdwenen. Onder de oude keuken en kapel is het gangenstelsel echter nog intact. In een deel van dit gangenstelsel is speciaal voor de viering 75 Jaar Vrijheid een expositie ingericht. Samen met de permanente expositie Kelderleven in het vernieuwde museum Psychiatrie geeft dit een goed beeld van de situatie in die laatste periode van de oorlog. Inschrijven voor de expositie en een rondleiding door de kelders kan op 7, 14 of 21 maart. De rondleidingen starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Jan Min, amateurhistoricus en vrijwilliger van het Museum Psychiatrie, geeft verdeeld over drie avonden een lezingencyclus. Deze cyclus geeft een indruk van het oorlogsgeweld en de verschrikkingen waaronder de Venrayse bevolking heeft geleden. De lezingen vinden plaats op de donderdagen 5, 12 en 19 maart in het Dienstencentrum van Vincent van Gogh. Elke lezing start om 19.30 uur. Inschrijven voor de expositie en/of de lezingencyclus kan via e-mail servicepunt@vvgi.nl of via telefoonnummer (0478)527527.