6000 varkens erbij in Venray

Veulen | Dankzij het CDA krijgt de gemeente Venray er nog eens 6000 varkens bij. Wat betekent dat eigenlijk, dat steeds maar weer uitbreiden van de veestapel met nog meer varkens en nog meer dieren? Met name het CDA heeft hierin de afgelopen twintig à dertig jaar, zowel landelijk als lokaal, een actieve rol in gespeeld.

Het betekent dat de uitstoot van stikstof in Nederland tot de hoogste ter wereld behoort, dat de uitstoot voor 46 procent wordt bepaald door de landbouw, dat de biodiversiteit afneemt, er zijn minder plant- en diersoorten en het evenwicht in de natuur raakt verstoord. De regering stelt nu 680 miljoen euro beschikbaar om de stikstofcrisis aan te pakken. Dat is heel veel geld. Zeker als je bedenkt dat 90 procent van de gefokte dieren bestemd is voor de export.

De landbouwsector verdient geld met het fokken van dieren voor het buitenland, en veroorzaakt enorme milieuschade die door het Rijk moet worden gecompenseerd. Wie of wat is dat, het Rijk? Dat zijn u en ik, de gewone burgers, de belastingbetalers. Al die miljoenen moeten door ons worden opgebracht. Een relatief kleine sector verdient goed geld, maar de milieuschade betalen wij. En ons zogenaamd goedkope stukje vlees is dus veel duurder dan gedacht. Van een overheid mag men verwachten dat ze besluiten nemen die het algemeen belang dienen. Dat is de kerntaak van de overheid. Regulering van de maatschappij, verdelen van gelden met altijd het algemeen belang als uitgangspunt. Het CDA in Venray kiest voor 6000 varkens, en heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van de term 'algemeen belang'.

Duidelijk is in ieder geval dat deze partij niet het belang van alle burgers in Venray is haar vaandel heeft staan. En is de individuele veehouder iets te verwijten? Het antwoord is nee. Veehouders zijn hardwerkende mensen, die net als ieder ander hun gezin willen onderhouden en hun kinderen willen grootbrengen. Het is de politiek die met haar kortzichtigheid regeert.

Anne Heideman, Veulen