35 helikopters naar De Peel

Vredepeel | De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel maakt op 28, 29 en 30 april deel uit van een omvangrijke helikopteroefening in Nederland en België. In totaal doen er acht landen mee aan operatie Swift, die van 14 april tot en met 1 mei duurt. Er worden 35 helikopters, twee F-16's en één Hercules ingezet tijdens de training. De oefening valt onder de vlag van het European Defence Agency.

Het is de grootste helikopteroperatie die ooit in Nederland is uitgevoerd en de voorbereidingen duren al meer dan één jaar. De plannen van operatie Swift werden donderdag uit de doeken gedaan tijdens het COVM-overleg. De leiding van de operatie is in handen van vliegbasis Gilze-Rijen, maar er wordt drie dagen geoefend op De Peel. Zwaartepunt van de actie in Vredepeel ligt op donderdag 30 april. Dan zijn er veel militairen in de weer op de vliegbasis en het doel is dan om De Peel over te nemen. "Alle militairen en helikopters gaan 's avonds weer terug naar Gilze-Rijen. Voor De Peel ligt het zwaartepunt qua overlast tussen 14.00 en 17.00 uur. Er wordt veel gevlogen, omwonenden gaan daar zeker wat van merken", vertelt een woordvoerder van vliegbasis Gilze-Rijen.

Er komt nog een uitgebreide informatieavond over de oefening. Het is nog niet bekendgemaakt wanneer deze informatieavond wordt gehouden. De oefening staat volgens het ministerie van Defensie in ieder geval los van het luchthavenbesluit.

Belevingsvlucht

Tijdens het COVM-overleg werd geopperd om tijdens de intensieve oefening ook een belevingsvlucht te plannen met een F-35, maar dat idee werd afgeschoten. Wel wordt er in de nabije maanden een belevingsvlucht gepland, dat wil zeggen dat er F-35's over het gebied vliegen om een indicatie te geven van de geluidshinder. Landen en opstijgen is op De Peel niet mogelijk, want daar is de start- en landingsbaan niet op ingericht.