Venray spant zich voor vrijheidsdag 5 mei massaal in

VENRAY | Venray zal het weten dat de verslagen Duitse bezetter 75 jaar geleden met de staart tussen de benen terug moest naar het eigen land dat in puin lag. Op 5 mei, de dag dat in 1945 in Wageningen het capitulatieverdrag werd ondertekend, viert Venray op uitbundige wijze de vrijheid. Het centrum staat die dag bol van activiteiten en festiviteiten, de een nog specialer dan de ander.

Door Henk Baltussen

Dinsdag 5 mei wordt allesbehalve een gewone dinsdag. Het wordt er eentje, nog nooit vertoond. De dag begint 's morgens met een vrijheidsmaaltijd in de openlucht in de omgeving van het Schouwburgplein, Henseniusplein, Grotestraat en Grote Markt, waar 1200 personen aan kunnen schuiven. Iedereen die wil mag zich daarvoor opgeven, onderscheid is er niet. De Venrayse atletiekclub ATV en R4H brengen met zestig lopers het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Venray. De dorpen halen op hun beurt het vuur in Venray op om het in eigen dorp te ontsteken. Op de parkeerplaats tussen Jerusalem en het gemeentehuis komt een groot podium waar tal van activiteiten zijn. Foodtrucks zijn er in overvloed. Dansclubs verzorgen vervolgens wervelende optredens, vijf harmonieƫn en fanfares zijn erbij en verzorgen een gezamenlijk, ongetwijfeld indrukwekkend optreden. Voor de jeugd en jongeren zijn er livebands en een dj-collectief, basisschoolkinderen laten dans zien en brengen liederen ten gehore. Het avondprogramma wordt vooral ingevuld met muziek zoals koren en orkesten.

Ook de Venrayse tributeband RU2 treedt op en doet dat voor het laatst. De dag wordt afgesloten met een laser- en vuurwerkshow. Het definitieve programma wordt binnenkort bekend.
Wim Peeters, voorzitter van de Stichting Carillon en lid van de commissie Venray viert 75 jaar vrijheid die de Vrijheidsdag coƶrdineert, roemt de inzet van de Venraynaren. "De medewerking is echt hartverwarmend. Wij als commissie organiseren niet, wij verbinden vooral. Wij hebben dit opgepikt omdat in eerste instantie niets was gepland voor die dag. Inwoners van Weeze zijn die dag ook te gast in Venray. Weeze ligt vlakbij en is in de oorlog evenals Venray grotendeels vernield." Basisschoolkinderen uit Weeze zijn die dag in Venray, alsmede een koor en orkest.

'Medewerking van Venraynaren is hartverwarmend'

"Voor Venray is het bijna een vanzelfsprekendheid om Duitse gasten op Bevrijdingsdag te verwelkomen. Er liggen op dat vlak nog wel eens gevoeligheden, maar daar is hier niets van te merken. Vrijheid is een groot goed, wat je moet ervaren, koesteren en vooral doorgeven aan je kinderen, kleinkinderen, je omgeving, aan iedereen. Zodat we over opnieuw 75 jaar nog steeds de vrijheid ervaren die we nu hebben. Daarom zit ik in de commissie Venray viert 75 jaar vrijheid. Van alle initiatieven die er op dit gebied zijn, kunnen er wat mij betreft nooit genoeg zijn."
Voor de vrijheidsdag heeft de commissie 45.000 euro begroot. De gemeente Venray draagt 10.000 euro bij. De rest van de euro's komt van het interregionale samenwerkingsverband, provincie, horeca, fondsen en sponsors.