Els den Mulder traint leerlingen eigen onhebbelijkheden de baas te worden.
Els den Mulder traint leerlingen eigen onhebbelijkheden de baas te worden. Foto: Henk Lammen

Els: pionier mindfulness

VENRAY | Els den Mulder (63) is al langer bezig met het geven van mindfulnesstrainingen aan leerlingen van het Raayland College. Dat meer docenten zich er mee bezig willen gaan houden, vindt ze een goede zaak. "Ik merk het aan leerlingen dat ze er baat bij hebben. Ze merken het zelf ook."

Door Henk Baltussen

Vanaf eind november vorig jaar kregen dertien docenten van het Raayland College in vijf blokken van elk twee uur training in mindfulness. Kortweg omschreven betekent mindfulness het leren omgaan met je eigen onhebbelijkheden. Voordat docenten dat op de eigen leerlingen kunnen overbrengen, moeten ze dat zelf ervaren. "De docent wordt rustiger door de trainingen", zegt Celine van Eekelen van Mindfulness Onderwijs. "En ziet zo de leerlingen meer als mens."

Els Den Mulder mag bij het Raayland College gerust als pionier worden gezien van het mindfulnessonderwijs. Ze begeleidt al een tijdje groepjes leerlingen. Ze kaartte de mogelijkheid binnen de school zelf aan na vervolgcursussen mindfulness in Nijmegen en Nieuwegein. Den Mulder werkte in het Venrayse Elisabethziekenhuis (tegenwoordig VieCuri) als onder andere verpleegkundige. Later volgde ze opleidingen docent verpleegkunde en zorg en welzijn. Sinds 2003 is ze aan het Raayland College verbonden.
Zij haalde in overleg met de schooldirectie het instituut Mindfulness Onderwijs in school. Janine Janke van het instituut begeleidde de dertien docenten, inclusief Den Mulder. "De leerlingen hebben hier al langer de mogelijkheid hun keuze-uren met mindfulness te vullen", zegt Den Mulder die als enige van het docentenkorps de oefeningen geeft. "Ze krijgen dan zeven weken op rij wekelijks tachtig minuten mindfulness aangeboden. In het groepje zitten maximaal vijftien leerlingen. Vaak is het vol. In deze periode is het wat rustiger."

'Leerlingen hier hebben er baat bij'

"Nee hoor, het zijn echt niet alleen meisjes die meedoen. Meestal is de verdeling meisjes en jongens gelijk. Ik heb wel eens alleen een groep jongens gehad. In de eerste les is het vaak wat wennen, wat lacherig. Na een paar keer is het normaal. Soms beginnen ze zelf al met oefeningen. Leerlingen met concentratiemoeilijkheden, slapeloosheid, faalangst, onrust en spanningen hebben er baat bij. Ze leren inzicht in zichzelf te krijgen, zich beter concentreren. Dat bereiken ze met bijvoorbeeld ademhalingstechnieken en we sluiten meestal af met een ligmeditatie. Dat brengt zo'n rust. Soms valt er wel eens eentje in slaap. Ook doen we een stiltewandeling. Dan gaan we naar buiten en wandelen met z'n allen richting Veltum. Tijdens de wandeling mag er niet worden gepraat, kijken ze elkaar niet aan. Ze moeten ervaren in het hier en nu te zijn. Nu kunnen alleen nog vmbo 2 en 3-leerlingen aan mindfulness meedoen. Ik wil dat graag uitbreiden naar vmbo 4, havo en vwo."

De docenten Michiels en Hendriks ("Nee, liever geen voornamen in de krant.") behoorden tot de dertien die met mindfulness aan de slag gingen. "Ik ben me meer bewust van de tijd en rust die ik me moet gunnen", zegt Michiels. Hendriks: "Ik heb geleerd dat het belangrijk is maar een ding tegelijk te doen."
"Het zou mooi als meer docenten zich gaan specialiseren in mindfulness", vindt Den Mulder. "Sommigen tonen al interesse."