Karin Juwett viert dit jaar het 1x11-jarig jubileum.
Karin Juwett viert dit jaar het 1x11-jarig jubileum. eigen foto

11 jaar schminken

Venray | Karin Juwett van De Kleurdoos uit Venray viert een ludiek jubileum. Elf jaar geleden begon zij met het schminken van carnavalsvierders in het centrum. Voor haar is het 1x11-jarig jubileum een leuke mijlpaal. "Schminken tijdens de carnavalsdagen blijft ieder jaar opnieuw bijzonder."

Door Henk Lammen

In 2010 stond ze met haar tot schminkwagen omgebouwde caravan voor het eerst gedurende de carnavalsdagen in hartje Venray. "Ik had De Piƫlhaas een berichtje gestuurd of ik tijdens het carnaval mocht schminken. De carnavalsvereniging reageerde meteen positief en voor het symbolische bedrag van elf euro per dag werd ik in de vergunning meegenomen." Sindsdien staat ze ieder jaar met heel veel plezier op eerst het Schouwburgplein en nu de Grote Markt. Op haar vertrouwde plekje voor De Zwaan trekt ze jaarlijks haar vaste klanten, maar ook nieuwe gezichten laten zich door Karin schminken. "Het is echt een traditie geworden. Spreekt zich ook rond. Mensen tellen er ook op dat je aanwezig bent. Die staan 's morgens vroeg al klaar om zich te laten schminken."

De sfeer van het feest en de vrolijke mensen geven werken tijdens carnavalsdagen extra cachet voor haar. Favoriete creaties zijn er niet tijdens de dolle dagen. "Er zijn mensen bij die binnenkomen en zeggen 'doe maar iets'. Vorig jaar kwam een man binnen met de opmerking 'doe maar hetzelfde als vorig jaar'." Ze kan er hartelijk om lachen. "Net of ik weet wat ik toen gedaan heb. Dat is wel geinig."

Een heftige vampier met bloed uit de mond

Karin is zelf geen hartstochtelijk carnavalsvierder, toch kan ze genieten.

"Je zit midden in de sfeer van het feest en ik kan gelijktijdig doen waar mijn passie ligt. Wat wil je nog meer?" Waar ze door het jaar heen op locatie bezig is om vooral de (kleine) kinderen te schminken of te voorzien van een glittertattoo of tijdelijke airbrush-afbeelding, behoren haar carnavalsklanten vooral tot de oudere generatie. Een oogversiering, krullen of bloemen voor de vrouwen, maar ook de mannen laten zich maar al te graag schminken. Ze bekijkt iedereen van top tot teen om een passende creatie te maken.

"Mannen zijn meestal iets makkelijker. Een stoere man in een zwarte leren jas, gevaarlijk zwaard in de handen en kort, zwart haar kwam binnen met de vraag om hem 'iets liever te maken'. Ik heb hem toch maar veranderd in een heftige vampier met bloed uit de mond en bloeddoorlopen ogen. Toen ik klaar was, keek hij wel een minuut lang in de spiegel en was zijn eerste reactie 'wow, die is vet'. Voor dat soort opmerkingen doe je het. En dat mensen ieder jaar weer terugkomen. Dat geeft voldoening van jouw werk."

Drie dagen op vertrouwd plekje

Normaal gesproken is Karin vier dagen present, tijdens carnaval 2020 staat ze op zaterdag, zondag en maandag van 10.00 tot 19.00 uur op haar vertrouwde plekje op de Grote Markt. De dinsdag moet ze tot haar spijt dit jaar overslaan. "Er zit familie bij het boerenbruidspaar en we zijn uitgenodigd voor de lunch."

Afbeelding