De leden van de Leunse buurtvereniging gaan dit jaar op de discotour.
De leden van de Leunse buurtvereniging gaan dit jaar op de discotour. Foto: Henk Lammen

Buurt geeft jubileum glans

Leunen | Ze zijn voor de 44ste keer present tijdens de optochten in Leunen en Venray: de leden van buurtvereniging 't Overbroek/De Hoef uit Leunen. Met als thema 'Mit den disco ien ozze bol hebbe weej al 44 jaor lol' geeft de groep het jubileum glans.

Door Henk Lammen

De oorsprong van het carnavalesk jubileum was in 1977. De plaatselijke ruiterclub Ons Genot nam de houten frietkot over van Cor Cremers en plaatste het gevaarte op het terrein van Toon Verschuuren. Door een harde wind waaide de friettent om en was op slag niet meer bruikbaar. Verschuuren en zijn maat Wim Hermans zagen wel een ideale kans om de kar een herbestemming te geven. "Ze hebben er een carnavalswagen van gebouwd en als Bereboot, afgeleid van het kinderprogramma op televisie, deed de buurt voor het eerst mee aan de optochten in Leunen en Venray", legt John Verschuuren, inderdaad de zoon van, het ontstaan van een traditie uit. In het kielzog van de deelname aan de optochten ontstond meteen de buurtvereniging 't Overbroek/De Hoef. "Ja, het smaakte naar meer en een paar maanden later werd al de buurtvereniging opgericht." Compleet met een bestuur, een jaarlijkse vergadering, een feestavond en activiteiten voor de jeugd leeft de buurtvereniging nog steeds. Het aantal leden is weliswaar gekrompen, het enthousiasme van de bewoners van beide straten blijft onverminderd groot. Met veertien gezinnen en ruim 50 personen is de voedingsbodem aanwezig om de buurtvereniging in stand te houden. Naast Verschuuren is ook Johan Hermans, inderdaad ook de zoon van eerder genoemde Wim, een van de kartrekkers. Deelname aan de optocht blijft voor beiden het jaarlijkse hoogtepunt van de buurtvereniging. In een loods zijn vrijwilligers druk bezig met verven en monteren van de 'discowagen', terwijl John en Johan enthousiast vertellen. "De voorpret is minstens zo leuk als het meedoen aan de optochten", vindt John. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten. "Als driejarige zat ik al op de wagen, de jongste telg van het gezelschap."

Nadat er gekozen is voor een thema krijgt het idee vanaf het begin van het jaar gestalte. Johan: "We hebben eigenlijk altijd alles zelf gedaan, van de wagen bouwen tot het maken van de kleding. Tegenwoordig kopen we de kleding via Marktplaats. Het is wel altijd low-budget, want alles wordt betaald uit de kas van de buurtvereniging." De drankjes en hapjes tijdens de bouwavonden komen voor eigen rekening. Het resultaat van alle inspanningen trekt voorbij tijdens de twee optochten. De buurtvereniging viel talrijke keren in de prijzen, maar daar is het beide mannen niet om te doen. Ali Baba en de 40 rovers, het Polenhotel, de dorpskermis, Sesamstraat, het parkeerbeleid, het is zo maar een greep uit 44 jaar creaties. "Het is toch fantastisch om door de straten te trekken. Op de Grote Markt in Venray is het altijd een groot feest met massa's mensen. Dat is echt genieten", glundert John. "Hoelang we doorgaan? De tijd zal het leren", beantwoordt Johan de slotvraag. "Zo lang de animo er is, gaan we gewoon door."