Basisschoolhoogheden samen op de foto in het Venrayse Odapark.
Basisschoolhoogheden samen op de foto in het Venrayse Odapark. Foto Hoedemaekers Venray

Jeugd heeft de toekomst

VENRAY | Warmlopen voor carnaval, of vastelaovend zoals ze het in Limburg liever horen. Dat deden woensdagmiddag alle basisschoolprinsen en -prinsessen en andere jeugdige hoogwaardigheidsbekleders in het Odapark. Om te beginnen met een groepsfoto op de museumtrappen.

'En allemaal lachen naar de camera', roept de fotograaf luid en duidelijk naar de prinsen en prinsessen, een verloren nar en wat adjudanten. Alle scholen uit de dorpen en wijken van Venray zijn door hun carnavaleske heersers vertegenwoordigd in het Venrayse Odapark.

Ze maken zich op voor een bijzondere middag. "Ze krijgen allemaal uitleg wat carnaval nu eigenlijk inhoudt, waarom er bijvoorbeeld een boerenbruiloft is", weet Jan Broeren van de Jeugdvastelaovesraad Rooj.

De fotosessie in het Odapark is een onderdeel van hun activiteiten die ze jaarlijks ontplooien, vertelt Broeren. "Wij willen de schoolprinsen en schoolprinsessen duidelijk laten merken dat zij ook belangrijk zijn voor de vastelaovend. Vaak hoor je van de aanwezige ouders dat ook zij tijdens deze middag wat geleerd hebben."

In deze editie van nieuwsblad Peel en Maas wordt veel aandacht besteed aan de vastelaovend in Venray en omgeving.

Ook Peel en Maas TV pakt de komende dagen extra uit, met fotoreportages en live-verslagen van de installatie van de prinsen (zaterdag) en de optocht in Venray (maandagmiddag). Vrijdagavond is op de tv-zender een verslag van het scholencarnaval te zien.