Genne Naam is klaar voor de grote optocht op carnavalsmaandag.
Genne Naam is klaar voor de grote optocht op carnavalsmaandag. Foto: Henk Lammen

Genne Naam gaat de lucht in

Venray | Revolutionaire plannen van de vastelaovesgroep Genne Naam. Dit bij elkaar geraapt zooitje Venraynaren neemt ieder jaar de actualiteit en politiek op de korrel in de grote optocht op carnavalsmaandag. Dit jaar gaat Genne Naam als Rooj (H)Air de lucht in.

Door Henk Lammen

Vanaf 2007 zijn ze ieder jaar in wisselende samenstelling present als kleine groep: Math van den Bekerom, Hans Biezenaar, Jos Janssen, Harry van Hagen, Wim Gilian, Henk Kuijpers en John Niessen. Met twee heldere uitgangspunten: interactie met het publiek en een actueel onderwerp. De verschillende creaties in bijna vijftien jaar komen in vogelvlucht voorbij. Terrasjes pikken in Venray, het toilettenprobleem, Rooy (H)air, winkelleegstand, Heel Rooy bakt, het kikkerspel, zo maar een greep. Van Hagen: "Het kikkerspel was een enorm succes. Daarin stelden we de verhoging van de kermisprijzen aan de kaak. Hebben we 400 tot 500 als cadeau verpakte knuffels in het publiek gegooid. De reacties langs de kant waren fantastisch. Dat is ook waar we het voor doen." Sommigen actuele zaken lagen weleens gevoelig, het ging ook weleens fout. Als Poederboys van Rooy werden mensen langs de route letterlijk en figuurlijk gepoederd. Met Maizena. "Dat was achteraf gezien niet zo handig, nee", lacht Biezenaar. "Enkele mensen moesten naar het ziekenhuis omdat ze poeder in de ogen kregen. We hebben het wel goedgemaakt, hoor. Iedereen heeft van ons een bloemetje gekregen."

Gratis vluchten

In al die jaren vielen ze regelmatig in de prijzen, maar was de optochtcommissie niet altijd even blij. "We spelen altijd in op het publiek. Een stukje interactie met de mensen staat bij ons voorop. Dat betekent dat er weleens gaten vallen in de optocht", zegt Van den Bekerom, de grote 'ritselaar' in het gezelschap. Aan het einde van ieder jaar worden de eerste nieuwe ideeën gelanceerd. Tijdens verschillende 'evaluaties' in de Artiest, met hartige hapjes en een (alcoholische) versnapering, worden die vervolgens geconcretiseerd. De laatste weken wordt bij een loods aan de Lollebeekweg in Castenray de nieuwe creatie vormgegeven door de handige Harry's in de groep. John Niessen licht een tipje van de sluier over het onderwerp van 2020. "Er zijn nieuwe ontwikkelingen omtrent vliegveld de Peel. De actiegroep Now Name is een actie begonnen om het militaire vliegveld om te toveren tot een burgervliegveld. Niet zo maar een burgervliegveld, een CO2-arm vliegveld en vliegtuigen. Het hele vliegveld gaat op de schop. Als eerste burgerbestemming hebben we gekozen voor Hawai. Ja, de burgers van Venray worden ook weer betrokken. We verloten maandag maar liefst 100 gratis vluchten."