Stan Vullings in Shanghai op een vrijwel verlaten promenade.
Stan Vullings in Shanghai op een vrijwel verlaten promenade. Eigen foto

'Waakzaam, niet bang'

SHANGHAI | Stan Vullings merkt in China aan den lijve de gevolgen van het novel coronavirus dat huishoudt in China. Ook in zijn woonplaats Shanghai is het leven danig ontregeld. De Castenraynaar blijft er nuchter onder, maar is op zijn hoede. "Ik ben waakzaam, niet bang."

Door Henk Baltussen

'Doe niet zo gek en kom naar huis', was het dringende advies van zijn familie in Castenray. "Ik heb het even overwogen", laat Stan via de telefoon weten. "Er zijn wel mensen in mijn omgeving die weg zijn gegaan of voorlopig vanuit een ander land werken. Ik heb mijn appartement nu als thuiskantoor ingericht, ga minder naar buiten en mijdt grote groepen mensen. Ga nog wel naar de super, maar laat de meeste boodschappen bezorgen. Buiten de deur draag je een mondkapje. Dat is geen verplichting, wel een sociale plicht. In winkels en restaurants kom je zonder zo'n kapje niet binnen."

De 27-jarige Vullings, een boerenzoon die zijn dorpje inruilde voor ongeveer de grootste stad ter wereld, werkt voor een Fins werving- en selectiebureau met een vestiging in China. Hij voltooide eerder de opleiding internationaal hotelmanagement, werkte in Maleisiƫ, Duitsland en Indonesiƫ en woont vanaf oktober 2016 in Shanghai. Zijn appartement maakt deel uit van een complex met vier flatgebouwen van elk dertig etages hoog.

Toen in december de eerste berichten opdoken van een nieuw virus in China, was dat voor Vullings geen reden tot paniek. "'Dat bereikt ons hier toch niet', was de eerste gedachte. Wuhan is het middelpunt van de uitbraak. Dat ligt ruim achthonderd kilometer verder. Hier worden strenge voorzorgsmaatregelen genomen." In Shanghai zijn nu zo'n 331 inwoners besmet. Begin deze maand kwam het voor Vullings dichterbij toen zijn werkgever het personeel adviseerde thuis te gaan werken. "Dat doen we nu enkele weken. Maar deze week kunnen we waarschijnlijk weer naar kantoor. 'Het leven gaat door, we moeten weer aan de slag', hoor je hier. De scherpte is er wat vanaf. Maar het heeft wel een ontzettende impact op de economie. Omdat de publieke scholen in elk geval tot maart, misschien wel tot mei dichtblijven, blijven de ouders ook thuis. Kinderen staan hier centraal."

Of hij Castenray mist? "Niet zo. Elk jaar kom ik met Kerstmis naar huis. Dat is een keiharde afspraak met de familie. Is ook goed. Wel mis ik het carnaval. Dit jaar is mijn vriend Eddie Arts prins. Dat had ik wel mee willen maken."