Gerrie Steeghs treedt met Schik op tijdens de komende carnavalsdagen.
Gerrie Steeghs treedt met Schik op tijdens de komende carnavalsdagen. Foto: Henk Lammen

'Muziek komt uit mijn hart'

Leunen | Het zijn drukke (carnavals)dagen voor zangeres Gerrie Steeghs (45) uit Leunen. Met de band SCH!K luistert ze tal van activiteiten op. "Het wordt weer heerlijk genieten."

Door Henk Lammen

Gerrie Steeghs is in feite geen 'geboren zangeres'. De van oorsprong Meterikse begon pas op haar zeventiende, achttiende levensjaar te zingen in een koor in Horst. Daar kreeg ze al snel solopartijen toebedeeld. Nadat ze in 1998 in Leunen kwam wonen, werd ze gevraagd als gastzangeres van Het Puppies Huisorkest. Als vanzelf kwam ze terecht in het carnavalscircuit. Met Dave Cavis kwam ze met Vastelaoveshart en Limburgs Land twee keer op de vastelaoves-cd van De Piëlhaas, met Ut is nog niet gedaon presteerde ze het solo ook nog een keer om op de geluidsdrager van de Venrayse vastelaovesvereniging te komen. Het wedstrijdelement relativeert ze overigens nadrukkelijk. "Winnen op een liedjesfestival is voor mij niet bepalend, als ik maar kan zingen tijdens het carnaval. Muziek komt uit mijn hart. Nummers van jou op een cd is leuk, maar als het niet zo is, ben ik net zo tevreden."

Een nieuwe start

Sinds een jaar of vijf maakt Gerrie vast onderdeel uit van Het Puppies Huisorkest. De band maakte vooral furore tijdens carnaval en kermissen in Venray, Leunen en de overige kerkdorpen. Aan het begin van dit jaar werd de naam gewijzigd in feest- en coverband SCH!K. "De naam dekte de lading niet meer. Als band speelden we veelal op kermissen en carnaval, nu willen we ook verder naar buiten treden. De bezetting is ook veranderd, het repertoire wordt vernieuwd, vandaar de keuze voor een nieuwe naam. De naamswijziging is feitelijk een nieuwe start." Enkele jaren geleden stokte het ritme als solo-artieste, verdween ze uit beeld en nam ze een aantal jaren geen deel aan het liedjesfestival. "Te druk met werk, drie kinderen, zingen met carnaval en met de band KEES uit Horst. Zingen is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het ook heerlijk als mensen waarderen wat je doet. Een feestje bouwen op het podium is het mooiste wat er is. Maar op gegeven moment moet je keuzes maken. De band KEES stopte, heel jammer, maar daardoor kan ik me nu volledig richten op SCH!K."

Het moment van bezinning en rust heeft haar goed gedaan. De Leunse zangeres straalt nu weer als nooit tevoren op de bühne, de artiest in haar is helemaal opgewekt. Met SCH!K treedt ze op tijdens de Hazinnenavond, de Roetsj in Venray en op carnavalszondag in Leunen. "Dinsdag ben ik suikertante tijdens de boerenbruiloft", verklaart ze de 'rustdag' op dinsdag. "Voor de derde keer alweer. Is zeker een rol die me op het lijf is geschreven", lacht ze hartelijk. "Op de andere dagen is het weer heerlijk knallen. We hebben er zin in. SCH!K is echt een fijne band. We hebben enorm lol met elkaar, genieten samen op het podium om iets neer te zetten. Dat de mensen helemaal uit hun dak kunnen gaan." Een wens heeft de bescheiden Leunse nog wel. "Een eigen nummer schrijven. Dat lijkt me wel gaaf. Het kriebelt wel, maar of het me lukt? Ik kan het in ieder geval proberen."