'Geen overbodige luxe'

VENRAY | Het is in het Venrayse centrum povertjes gesteld met het aantal toiletten voor invaliden. Uit onderzoek blijkt dat rolstoelers in het Venrayse centrum overdag op werkdagen op vijf locaties terechtkunnen voor toiletbezoek. In de avonduren en in het weekeinde zijn er dat twee. Een toilet dat (ook voor niet-gehandicapten) 24/7 beschikbaar is, is er niet. Venray Lokaal komt in het voorjaar met een plan.

Door Henk Baltussen

Mat Arts van Gehandicapten Platform Venray (GPV) verricht in Venray onderzoek naar geschikte toiletgelegenheden voor invaliden. Het centrum van Venray heeft hij nu ongeveer in kaart gebracht, de overige delen van Venray en de dorpen volgen. Met de gegevens voedt hij de app HogeNood die voor iedereen gratis te downloaden is.
Opvallend in zijn onderzoek is dat, ondanks er veel horeca in het Venrayse centrum te vinden is, aangepaste toiletten in die gelegenheden niet voor het oprapen liggen. Zeker niet buiten reguliere werktijden en in het weekeinde. Arts: "Wat de horeca betreft, zijn alleen Hulsman en De Artiest in de schouwburg uitgerust met een aangepast toilet. Als we naar de openbare toiletten kijken, dan kunnen rolstoelers terecht in de bibliotheek, museumgebouw en het gemeentehuis. Maar die zijn maar op bepaalde tijden open." Ook de Hema in Venray heeft een aangepast toilet. "Dat is wel wat omslachtig geregeld. Je moet bij een balie een sleutel ophalen en borg betalen", weet Arts. "Het toilet bij de parkeergarage bij de Gouden Leeuw is onregelmatig open." Arts, die door MS aan de rolstoel is gekluisterd, kan niet garanderen dat zijn onderzoek helemaal volledig is. Maar dat er ruimte is voor een openbaar toilet in het Venrayse centrum, onderschrijft hij. "Vooral in de avonduren en in het weekeinde is dat geen overbodige luxe."

In november 2018 kwam Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen met het plan voor een openbaar toilet in Venray. Hij kreeg steun van de hele raad. Een half jaar later kwam de gemeente Venray met de resultaten van een onderzoek naar een openbaar toilet in Venray. Onder meer de kosten bleken hoog en er werd gewezen op de app HogeNood die gehandicapten van dienst kan zijn.
Zandbergen wil in het voorjaar het openbaar toiletplan weer op de agenda zetten. "Niet alleen gehandicapten, voor niemand is in Venray een toilet 24/7 beschikbaar. We denken na over een voorstel. We gaan onder meer na hoe het in steden is geregeld. En of het toilet dan 24/7 open moet zijn, is ook nog een vraag."