Luchthavenbesluit; deadline onhaalbaar

Venray/Vredepeel | Het ministerie van Defensie heeft meer tijd nodig om tot een gedegen luchthavenbesluit te komen voor de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. De deadline voor het indienen van het luchthavenbesluit ligt nu op 1 november 2021, maar die datum is volgens Bert Kwast, strategisch adviseur van Defensie, niet reƫel. "De gestelde deadline is onhaalbaar", stelt Kwast afgelopen donderdag in het Venrayse gemeentehuis tijdens de COVM-vergadering.

Door Willem Menting

1 november 2021 geldt nu nog als fatale datum. Als er voor die dag geen luchthavenbesluit voor vliegbasis De Peel ligt, dan mag het ministerie na 2021 geen vliegactiviteiten meer uitvoeren op De Peel. Om dat scenario te voorkomen, grijpt het ministerie nu in. Het ministerie van Defensie wil extra tijd, maar krijgt die tijd niet zomaar. Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, moet daarvoor een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer. "We willen de termijn verlengen. Voorheen hebben we de deadline met twee jaar verlengd. Ik kan me voorstellen dat we dat ook nu weer gaan doen", legt Kwast uit.

Jan Houba zit namens de burgers van Venray in de commissie. Voor de Venraynaar kwam het nieuws niet als een verrassing. "Het ministerie van Defensie moet natuurlijk honderden bezwaarschriften doorspitten en ook de stikstofproblematiek speelt een rol. Van mij mag het luchtvaartbesluit nog jaren uitgesteld worden, dan blijft het tenminste rustig."

Houba roerde zich flink tijdens de vergadering. Toch bleven hevige discussies uit. "Het was maar een tamme bijeenkomst. Eigenlijk was het hele overleg ministerie-onwaardig. Er is geen huishoudelijk reglement, de begroting ontbreekt en punten die op de agenda geplaatst zouden worden, ontbraken. Er is wel afgesproken om met een actielijst te gaan werken. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Iedere dorpsraad heeft een actielijst."

Als het aan het ministerie van Defensie ligt, krijgt De Peel ook een reserveveldfunctie van jachtvliegtuigen. Dat wil zeggen dat er extra jachtvliegtuigen worden gestationeerd op vliegbasis De Peel als er onderhoud aan de start- en landingsbaan van de militaire luchthavens in Volkel en Leeuwarden wordt gepleegd. Vliegbasis Gilze-Rijen heeft nu nog deze reserveveldfuncite, maar die vervalt tijdens het nieuwe luchthavenbesluit als het aan het ministerie van Defensie ligt. Volgens het ministerie heeft de reserveveldfuntie geen invloed op het aantal vliegbewegingen. De maximumvariant blijft voor De Peel 3600 vliegbewegingen door twaalf jachtvliegtuigen, jaarlijks in drie perioden van zes weken.