Eeuwfeest staat in de steigers

YSSELSTEYN | Een definitief programma van de festiviteiten rond het eeuwfeest van Ysselsteyn, dat volgend jaar wordt gevierd, is er nog niet. Dat het omvangrijk, gevarieerd en bijzonder wordt lijdt geen twijfel.

De feestelijkheden worden op 1 januari 2021 in gang gezet. Een historisch 'reundje' Ysselsteyn maakt onderdeel uit van het programma, alsmede een groot evenement met het vizier gericht op de plaatselijke ondernemers en met de nadruk op de agrarische sector. Natuurlijk ontbreek een feestweekeinde niet. Daarvoor wordt het eerste weekeinde van juni ingeruimd. Inwoners van de Duitse plaats Bonbruck, waarmee Ysselsteyn vriendschapsbanden onderhoudt, zijn er dan ook bij.

Het is slechts een kleine greep. 'Achter de schermen zijn we reeds geruime tijd bezig om vorm te geven aan dit bijzondere jubileum', laat Werkgroep Ysselsteyn100 in het dorpsblad weten. 'We gaan meer doen dan alleen feest vieren. Het hele jaar door worden interessante activiteiten gepland'. Onder meer verenigingen, bedrijven en buurtverenigingen hebben al aangeven hun steentje aan de festiviteiten te willen bijdragen.

Voor wie niet mocht weet waar de naam Ysselsteyn vandaan komt; dat is te danken aan Hendrik Albert van IJsselsteyn (1860-1941), toenmalig minister van Landbouw, Nijverheid en Handel. De Zeeuw stond in 1921 aan de basis van het ontginningsdorp. Om naamsverwarring met het Utrechtse IJsselstein te voorkomen werd gekozen voor de naam Ysselsteyn.

Wie nog suggesties heeft voor het Ysselsteynse eeuwfeest:
info@ysselsteyn100.nl.