Ex-prins Piet Hermans is van zijn prinselijke versierselen ontdaan door vorst Wim Smits.
Ex-prins Piet Hermans is van zijn prinselijke versierselen ontdaan door vorst Wim Smits. Oude foto

Prinsenproclamatie 1984

Venray | Komend weekend barst het doldwaze carnavalsfeest weer los.


De meeste liefhebbers zijn al enige tijd in de juiste stemming en vanavond begint het feest al met de Hazinnenaovend. Daarna gaat de dolheid in alle hevigheid door tot Aswoensdag.


Het askruisje wordt gehaald en met het eventuele herringschelle kan nog even nagenoten en -gepraat worden. Vervolgens gaat de feestneus weer voor een jaar de kast in.

De oude foto van vandaag is gemaakt tijdens de prinsenproclamatie in 1984 in de Venrayse schouwburg. Ex-prins Piet Hermans is van zijn prinselijke versierselen ontdaan door vorst Wim Smits. Vorst Wim is begin december 2019 overleden. Twee legendes uit de Venrayse vastelaovend naast elkaar. Piet Hermans zou een jaar later, dus in 1985, Wim Smits opvolgen als vorst.


De zingende vorst Wim en zijn opvolger de lachende vorst Piet staan op de foto gebroederlijk naast elkaar. Tijdens deze prinsenproclamatie werd later op de avond prins Ben II Min als nieuwe prins uitgeroepen.


Vanaf 1975 kent vastelaovesvereniging De Piëlhaas een aparte prinsenproclamatie. Tot die tijd kwam de prins uit tijdens Circus Mök.


Foto: Archief Vastelaovesvereniging De Piëlhaas Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten.


Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray