Bartosz Podgorski (r) en Lineke Roording aan tafel bij Rob van Lieshout.
Bartosz Podgorski (r) en Lineke Roording aan tafel bij Rob van Lieshout. Foto: Rikus ten Brucke

Integratie in Brukske

Vervolg pagina 3

VENRAY | Ania Janssen-Brzeczak staat vlak voor 20.00 uur bij de ingang van mfc Brukske. Ze kan de mensen wel binnen kijken, maar ze zijn er simpelweg niet. Binnen staat het Piëlhaas-trio met prins Jeroen I klaar om Café Integracja te openen. Het komt er niet van. De polonaise lopen in een half lege zaal is niet leuk. Het trio vertrekt onverrichter zake naar andere oorden. Of het integratiecafé donderdagavond mislukte? Nee hoor. Wie er was heeft vast en zeker het een en ander opgestoken.


Door Henk Baltussen

Beter gezegd: ze hebben vast en zeker van elkaar weer wat opgestoken. En zo weer wat meer begrip voor elkaar gekregen. Ontmoeten, buurten, een praatje, een drankje en een hapje, contacten leggen, de zo'n veertig aanwezigen deden er volop aan mee. Een kleurrijk gezelschap was het: politici, een flink aantal Poolse migranten, een enkeling met een andere nationaliteit schoof aan, autochtonen en zelfs gedeputeerde Ger Koopmans stak zijn hoofd even om het hoekje. Er waren vooral veel mensen uit het onderwijs aanwezig. Gesproken werd, onder leiding van presentator Rob van Lieshout, onder meer over de verschillen in onderwijs in Polen en Nederland. Dat deden bijvoorbeeld Bartosz Podgorski, een Poolse vader die kinderen heeft op basisschool de Bongerd en zich daar met regelmaat laat zien. In Polen is dat niet vanzelfsprekend. "Ik probeer meer Poolse ouders de school in te krijgen", vertelde Bartosz. "De meesten zijn een beetje bang om binnen te gaan. Ze zijn het strenge Poolse systeem gewend." Bartosz organiseert inmiddels bijeenkomsten voor Poolse ouders om ze daarover uitleg te geven. "Daarom vind ik het zo jammer dat er vanavond zo weinig mensen zijn. Op de eerste bijeenkomst kwam geen enkele ouder af, bij de tweede waren er al zes. ik hoop de volgende keer op tien."

'Mijn kinderen rennen elke dag
naar school'

Floor Sanders werkt bij de Krokodarisschool die in mfc Brukske is gevestigd. Zij leidt de Opvangklas, waarin ze met een collega kinderen van 7 tot en met 12 jaar de Nederlandse taal leert. "De kinderen komen ook van andere basisscholen naar hier", legt ze uit. "Het zijn niet alleen Poolse kinderen in de groep van maximaal zestien. We hebben nu een achttal nationaliteiten in de klas. Een tot anderhalf jaar krijgen ze intensief les. Daarna stromen ze door naar het reguliere of voortgezet onderwijs."
Hoe de Poolse kinderen het Nederlandse onderwijs beoordelen? In een videoboodschap laten Julka en Marika weten het Nederlandse onderwijssysteem veel beter te vinden dan het Poolse. "ik kan het beamen", zegt Bartosz. "Mijn kinderen rennen elke dag naar school."

Bartosz blijkt de aangewezen persoon om de integratie oppeppers te geven. Zo maakt hij zich hard om kinderen aan te laten sluiten bij (sport)verenigingen. "Daar binnenkomen is niet eenvoudig. Zorg dat ouders ook info in het Pools krijgen. Dat verkleint de kloof alvast."
Ania Janssen heeft met Anita (beiden uit Ysselsteyn) het plan opgevat een groot kinderfeest voor alle Venrayse kinderen te organiseren. "Kinderen zijn goed in het leggen van contacten. De ouders volgen dan vanzelf."