Het restauratieproces verloopt volgens traditionele technieken.
Het restauratieproces verloopt volgens traditionele technieken. Foto: Jolijn van Goch

Steun Rondje Kerk

Restauratie glas-in-loodramen

Venray | In de Sint-Petrus' Bandenkerk wordt nog steeds hard gewerkt. De glas-in-loodramen in de rechterzijbeuk van de Sint-Petrus' Bandenkerk worden momenteel verwijderd en gerestaureerd. Het lood van de panelen is niet meer sluitend, waardoor de panelen bij regen lekken. Het restaureren is nodig om verdere schade aan het stucwerk te voorkomen. Na zorgvuldige bewerking in het atelier worden de panelen teruggeplaatst.

Door Pim van Goch

Bij Glasbewerkingsbedrijf Brabant in Tilburg is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Het proces verloopt nog steeds volgens traditionele technieken. Bedrijfsleider Marcel Westerlaken en planner en coördinator Yvonne Feenstra vertellen en laten zien hoe de restauratie in zijn werk gaat. Glasbewerkingsbedrijf Brabant heeft al meer dan 1800 restauratiewerken uitgevoerd, waaronder veel spraakmakende glasobjecten van monumentale waarde. Het bedrijf werkt bij specialistische restauratie van oude glas-in-loodpanelen volgens de traditionele technieken en met creatief talent. Zo werkt een student van kunstschool SintLucas mee aan de restauratie van de panelen van de Grote Kerk. Daarnaast wordt er veel aandacht besteedt aan het duurzame behoud van glas-in-loodpanelen.

Eerste stap

Feenstra legt uit: "De eerste stap is het verwijderen van de panelen. Deze worden genummerd en voorzichtig naar het atelier in Tilburg vervoerd. Hier worden de ramen in een bak met sodaoplossing gelegd. Hierdoor lost de kit op en wordt het glas schoon. Een bijkomend voordeel is dat de panelen nat uit elkaar gehaald kunnen worden. Op deze manier blijft het loodstof op zijn plek, wat bijdraagt aan de veiligheid. Doordat de ramen niet gebrandschilderd zijn, kan het geen kwaad dat de panelen een aantal dagen op deze manier in een kist liggen.""

Mallen

Daarnaast vertelt Feenstra dat er papieren mallen worden gemaakt. Er wordt een sjabloon van het raam uitgetekend, zodat de verdeling van de ramen wordt vastgelegd. Hier worden ook de loodlijnen in opgetekend. De kapotte stukken van de ramen worden vervangen door restglas, afkomstig van restpanelen uit de kelder van de kerk. Nadat de ramen opnieuw gelood en gekit zijn, worden deze in houten panelen geplaatst en in een rek bewaard, tot ze worden teruggezet. De glazenier maakt gebruik van speciale glazenierskit, die wordt ingewreven met een borstel. Vervolgens wordt het raam schoongemaakt met beukenzaagsel. Hier en daar worden aan de binnenkant nog messing roedes aangebracht om de panelen te verstevigen.

Het restauratieproces van de ramen is puur ambachtswerk. Het gotische maaswerk, de tracering, van de ramen brengt het ontstaan van decoratieve vormen met zich mee. Elk van de zesentwintig ramen in de Sint-Petrus' Bandenkerk heeft een andersoortig maaswerk. Dit maakt de restauratie van de panelen een intrigerende bezigheid.

Vloerluiken

Naast Glasbewerkingsbedrijf Brabant zetten Reijnders schilderwerken, Bouwbedrijf Koenen en Top Support dakwerken zich momenteel in voor het behoud van de Grote Kerk. Er wordt gewerkt aan de vloerluiken in de toren en aan de dakkapellen op het dak. De schilders hebben deze week een hoogwerker van ongeveer zestien meter in gebruik. De muren van de benedenverdieping van de toren, bij de ingang van het kerkgebouw, worden opnieuw geschilderd.

Venrays erfgoed

Mensen die het belangrijk vinden dat het Venrayse erfgoed wordt behouden en het restauratieproject 'Rondje Kerk' willen steunen, kunnen een traptrede, een bordes of een van de windrichtingen van de toren adopteren. Er zijn momenteel nog drie windrichtingen, vijf bordessen en voldoende traptreden beschikbaar. De namen van alle gulle gevers, particulieren en bedrijven worden opgenomen in een register en gepubliceerd op de website van Stichting Carillon Venray. Ook wordt dit register ter inzage neergelegd in de toren. Bovendien is elke (anonieme) bijdrage zeer welkom.

Voor meer informatie neem contact op met Michael Claessens door een e-mail te sturen naar michaelcl@home.nl, onder vermelding van 'Trappensponsoring'. Bijdragen kunnen worden overgemaakt aan Stichting Carillon Venray: NL 06 RABO 0147 9648 14.

Volg 'Rondje Kerk' bovendien op Facebook: @grotekerkvenray. Hierop staan de laatste vorderingen en meer sfeerbeelden.

Afbeelding
Afbeelding