Afbeelding
Foto: Willem Menting,

Monumentale schaapskooi bij Spurkt wordt B&B

VENRAY | Het is de bedoeling dat Venrays oudste, nog bewaarde schaapskooi verandert in een bed en breakfast in combinatie met kleinschalige dagrecreatie. Het monumentale pand ligt aan de Overloonseweg ter hoogte van de afslag naar de Spurkt en bedrijventerrein Smakterheide.

Door Henk Baltussen

Eigenaar van de schaapskooi is Rob Coopmans, die in Ysselsteyn een varkenshouderij heeft. Hij wil nog niet veel kwijt over de plannen. "Eerst moet de agrarische bestemming eraf worden gehaald. Dan zal de tijd leren hoe het zich verder zal ontwikkelen. We zijn er al enkele jaren mee bezig. Natuurlijk willen we het gebouw voor het nageslacht bewaren." Sinds de aankoop van het gebouw in 2015 is Coopmans doende met de opknap van het gebouw en het omliggende terrein.
Archiefonderzoek wijst uit dat het karakteristieke pand, dat fraai in het landschap is gelegen, de oudste nog bewaard gebleven schaapskooi is in Venray. De middenbouw dateert uit het einde van de achttiende eeuw, de twee zij-uitbouwen uit omstreeks 1880. Het gebouw bleef in 1944 gespaard toen vlakbij geallieerden een veldslag uitvochten met de Duitsers.
De nieuwe functie van het goed onderhouden gebouw wordt recreatief, met een kleinschalig karakter. Op de benedenverdieping kunnen workshops, vergaderingen, lezingen en dergelijke worden gehouden. Tevens kan de locatie dienstdoen als rust- en pleisterplaats tijdens wandel- en fietsevenementen. Fietsers kunnen vanaf het fietspad langs de Overloonseweg direct de afslag naar de schaapskooi maken. De bovenverdieping wordt gebruikt voor slaapgelegenheid voor maximaal acht personen. Daarnaast is overdag ondersteunende horeca mogelijk.

Het college stemt in met de de wijziging van het bestemmingsplan en legt dat dinsdag 10 maart voor aan de raadscommissie Wonen. Drie weken later besluit de gemeenteraad erover.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding