Afbeelding
Foto: John Pouwels Photography

Het Gaolde Paerd voor De Weert

Veulen | Dit jaar ontvangt Kees de Weert Het Gaolde Paerd, de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging Ut Dartele Veulen uit Veulen.

De Weert is op 16 mei 1952 geboren in het Brabantse Hulten. Hij rondde daar de lagere school af, daarna de lagere Land- en Tuinbouwschool en aansluitend de middelbare landbouwschool in Breda. Kees de Weert leerde in die tijd Mariette kennen, die in het Belgische Baarle Hertog geboren en getogen is.

Na het huwelijk gingen ze samen in het ouderlijk huis van Kees de Weert wonen en zetten daar de melkveehouderij van zijn ouders voort. In Hulten zagen ook hun drie kinderen Anke, Rob en Tim het levenslicht.

De Weert was op jonge leeftijd al sociaal actief. Hij was lid van de KPJ en de The Chump, een jeugdsoos. Toneelvereniging Hamato in Hulten is mede door hem nieuw leven ingeblazen en hij was actief als lid. Na een lange zoektocht naar een nieuw melkveebedrijf kwamen ze in Veulen terecht. Het dorp voelde meteen als een warm nest. Al enkele weken na hun verhuizing werden ze gevraagd om samen met buurtvereniging Het Veulens Achterland naar de kermis te gaan.

Hij was uiteindelijk twaalf jaar secretaris van deze buurtvereniging. Voor de LLTB was hij negen jaar actief in de organisatie van Boerderij in het licht. Ook zette hij zich jaren in voor de Jan Litjens fly-inn en was hij dertien jaar actief binnen de organisatie van het BBC, het boerenbruiloftscomité.

In 2000 trouwden ze in het onecht als boerenbruidspaar. Bij de optocht in Venray zette hij zich elf jaar als jurylid in en ook bij de bonte avond in Veulen stond hij diverse keren samen met Mariëtte op de bühne. Verder was hij verdienstelijk coach van de Veulense EikelJagers tijdens het jaarlijkse dorpsfeest. Samen met Mariëtte en een groep anderen organiseerde hij tevens vier keer het kerstspel in Veulen, drie keer met een toneelstuk in de eigen machineloods.

Ook is hij al jaren lid van Veulens Historie Herleeft. De laatste twee edities als voorzitter. Maar het ultieme hoogtepunt van zijn culturele passie is toch wel de belevingstocht van de 75-jarige bevrijding van Veulen, waar hij met een werkgroep 2,5 jaar aan werkte. Zijn vrouw Mariëtte was en is eveneens actief en zeer betrokken in de Veulense samenleving. Zo was ze lid van de dorpsraad en bestuurslid van de LVB, actief op de basisschool als onder andere leesmoeder en lid van de medezeggenschapsraad. Ook was ze zeven jaar peuterleidster bij peuterzaal Hummeldonk in Hulten en vervolgens zeventien jaar op peuterspeelzaal Pinkeltje in Veulen. Tegenwoordig is ze nog actief als kookvrijwilliger bij het eetpunt An Toffel, beheert ze de financiële zaken van de vrienden van Luuster Efkes en tekent ze ook mede voor de organisatie van de vriendenavond. Kees de Weert heeft een treffende slogan: 'Als je in Veulen aan een touw begint te trekken, heb je binnen een mum van tijd tien personen erbij die mee willen trekken'.

Het Gaolde Paerd wordt op dinsdag 25 februari om 20.11 uur in de Perdstal uitgereikt door vorst Twan van Ut Dartele Veulen.