'Teken akkoord over schone lucht'

VENRAY/MAASTRICHT | Stichting Gezond Leefmilieu Venray (GLV) dringt er bij de gemeente Venray en provincie Limburg op aan snel het Schone Lucht Akkoord te ondertekenen. Het akkoord, een initiatief van de rijksoverheid, is begin dit jaar door tien provincies en 36 gemeenten, gesloten. Het convenant beoogt om in 2030 door schonere lucht 50 procent gezondsheidswinst te boeken om langer en gezonder te kunnen leven.
|
GLV stelt in de brieven aan Venray en provincie verbaasd te zijn dat ze niet bij de 46 ondertekenaars behoren. Wethouder Cor Vervoort zei onlangs dat het Venrayse college pas in november op de hoogte was van het convenant. Te kort vond hij om de gemeenteraad erop voor te bereiden.

GLV verwacht dat Venray bij een tweede tekenmoment alsnog aansluit. 'Er staan mooie woorden in de Visie Veehouderij over verbeteren van woon- en leefmilieu, minder emissie bij veehouderijen en Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden. Het is de hoogste tijd om deze mooie woorden in praktijk te brengen'.

Dat Limburg één van de drie provincies is die nog niet heeft getekend, vindt GLV zorgelijk. 'Wel lanceert de provincie het Aanvalsplan Stikstof en er moeten maatregelen en innovaties komen om de emissie terug te kunnen dringen. Dat sluit prima aan bij het Schone Lucht Akkoord'. Dat gedeputeerde Ruud Burlet zegt eerst de stikstofcrisis aan te willen pakken, vindt GLV vreemd. 'Het zou dwaas zijn niet met beide handen het geld van het Rijk te pakken voor het akkoord dat ook het stikstofprobleem aanpakt'. Voor de uitvoering van het akkoord wordt de komende drie jaar 50 miljoen euro uitgetrokken.