Afbeelding
Foto: Waterschap Limburg

Grondwaterpeil nog niet op orde

Venray | Het grondwaterpeil is op veel plekken in de gemeente Venray nog niet op orde. De neerslag van de afgelopen dagen heeft een positief effect op het grondwaterpeil, maar volgens Waterschap Limburg moet er voor 1 april van dit jaar nog 200 millimeter regen vallen. "En dan het liefst verspreid over een langere periode", legt Har Frenken, bestuurder van Waterschap Limburg, uit. "Het water moet rustig in de grond weg kunnen zakken."

Ook de hoge waterstand van de Maas werkt maar mondjesmaat mee aan het herstel van het grondwaterpeil. De Maas geldt volgens Frenken als een drainagesysteem voor de provincie Limburg en zorgt er van nature voor dat het water zo snel mogelijk afgevoerd wordt richting het noorden. "Ook de rest van onze watersystemen is van oudsher op die manier ingericht. Dat is in de jaren zestig en zeventig bedacht, maar vraagt als gevolg van de klimaatverandering, met droge zomers en extreme temperaturen van de afgelopen jaren, om andere werkwijzen. We hebben er nieuwe opgaven bij gekregen, het gaat niet meer alleen om water afvoeren bij extreme regenval of natte perioden, het gaat ook om water conserveren om tijden van droogte door te komen. Daarin trekken we samen op met onder meer boeren en gemeenten. Samen moeten we het water in de sloten en beken langer vasthouden. Dat heeft een groter positief effect op het grondwaterpeil." Volgens Frenken is er deze herfst en winter wel meer regen gevallen dan een jaar eerder. In totaal viel er zelfs 125 millimeter meer. De grotere hoeveelheid neerslag heeft dan ook al een positieve werking gehad op het grondwaterpeil. "In gebieden en dorpen als Oostrum en Geijsteren is het grondwaterpeil op het goede niveau. In bijvoorbeeld Vredepeel, Ysselsteyn, Tienray en Castenray ligt dat anders. Die gebieden liggen hoger en daar is het grondwaterpeil op sommige plekken nog 50 centimeter te laag."

Om het grondwaterpeil te laten herstellen, roept Frenken boeren op om in ieder geval de komende weken de gronden nog niet te bewerken. "Als het weer beter wordt, dan willen boeren vaak gelijk aan de slag en gaan de stuwen laag om zo het land beter te kunnen bewerken en alleen op hoge percelen te bemesten. Maar we moeten proberen zo veel mogelijk water te bufferen. Ik raad iedere boer dan ook aan om eerst goed carnaval te vieren, dan twee weken op vakantie te gaan en daarna pas te beginnen", zegt Frenken gekscherend. "Dan is het grondwaterpeil hopelijk op niveau, zodat we hopelijk dit jaar een jaar zonder onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater hebben. Want dat soort verstrekkende maatregelen neem je liever niet." Om agrariƫrs op de hoogte te houden werden er al droogtebijeenkomsten georganiseerd. "Wij hebben begrip voor de boeren en de boeren voor ons. Samen moeten we aan een oplossing werken. Het vasthouden van water in sloten en beken is daarbij een van de speerpunten."