Vanaf links Jeremy Klaassen (Bono Badja). dj Myris en Nikos Delagas (dj Nikos D).
Vanaf links Jeremy Klaassen (Bono Badja). dj Myris en Nikos Delagas (dj Nikos D). Eigen persfoto

Bono Badja on tour in India

Venray | "Het was in een prachtige ervaring." Jeremy Klaassen kwam begin deze week terug uit India. De 29-jarige dj uit Leunen kijkt terug op een bewogen tour door India. Hij stond op tal van podia en vloog in een kleine drie weken nagenoeg door het hele land in Zuid-Azië.


Henk Lammen

"Ik mocht onder mijn artiestennaam Bono Badja en mijn organisatie Diamond Bookings, waarmee ik diverse dj´s wereldwijd wegzet, een bezoek brengen aan India. Een eervolle uitnodiging die ik uiteraard met beide handen heb aangegrepen." Het valt voor Jeremy Klaassen niet mee om na een rondreis van achttien dagen weer te acclimatiseren. Een dikke jetlag en vermoeidheid spelen hem aan het begin van deze week, na terugkeer in Nederland, nog steeds parten. Niet verwonderlijk na een rollercoaster met twaalf binnenlandse vluchten, negen steden en continu shows voor een uitzinnig publiek. "Met onze eerste show stonden we op het festival Bharat bass in Goa. Een echt grote show waar we meteen voor 2000 tot 3000 bezoekers stonden. Meteen een vuurdoop wat me nog te wachten stond. Het was een lange reis met shows in nummer een clubs van steden als Hyderabad (Hylife), Jaipur (Jaipur Exchange Stockclub), Mumbai (Opa! Bar and club) en nog diverse andere gelegenheden. Ieder optreden was één groot hoogtepunt op zich. Dit had ik voor geen goud willen missen." In het qua, inwonertal een na grootste land ter wereld, na China, genoot hij van het publiek tijdens de optredens. "Van het publiek in India kunnen de mensen in Nederland nog veel leren", zegt hij stellig.

'Een fantastische belevenis'

"Bijna alle Indiase muziek komt uit films waardoor er vaak danspassen aan gekoppeld worden die de mensen dan tijdens het uitgaan in uitvoering brengen. Het was dus grappig, maar tegelijkertijd ook echt super mooi om te zien hoe actief het publiek in India is. Dat heb ik in Nederland wel eens anders meegemaakt. Het is een fantastische belevenis om voor zoveel enthousiaste mensen op te treden." De waardering was wederzijds. Als dj Bono Badja werd hij na afloop van de shows gevraagd om dit jaar nog een tweede tour te doen in India. Jeremy trapt echter heel even op de rem. "De mensen waren enorm onder de indruk. Toch houd ik voorlopig de boot even af. Terug zijn op Nederlandse bodem doet me toch ook wel goed." Om meteen een opening te laten. "Maar ik sluit niet uit dat we dit jaar nog, of begin volgend jaar, weer in India te vinden." Voor de dj uit Leunen was India een prachtige ervaring, maar ook een cultuurshock. "Ik heb kennis mogen maken met een nieuwe cultuur, nieuwe muziekkennis kunnen opdoen en het heeft me een hoop inspiratie voor de toekomst gebracht." De naaste toekomst is weer gericht op shows van Bono Badja en Diamond Bookings in Nederland. Al blijft hij ook over de grenzen kijken. "Er zit een samenwerking met een Indiase dj aan te komen waarvan de release nog dit jaar zal zijn. Daarnaast ben ik in samenwerking met de Belgische dj Nikos D bezig aan een zomertrack. Nog plannen genoeg."