Hub Kuijpers is gekroond tot beste fokker van Nederland.
Hub Kuijpers is gekroond tot beste fokker van Nederland. eigen foto

Hub Kuijpers beste fokker

Oirlo | Hub Kuijpers uit Oirlo (77) is afgelopen zaterdag tijdens de Centrale hengstenkeuring in Ermelo gehuldigd als Fokker van het Jaar. Na twee eerdere nominaties de kroon op het werk voor de gepassioneerde fokker. "Dit is echt een wereldprestatie."

Door Henk Lammen

Kuijpers fokt al vijftig jaar Welsh pony's aan de Castenrayseweg in Oirlo. De namen van alle pony's die door hem zijn gefokt dragen dan ook de stalnaam Castenrayseweg's. De kwieke zeventiger fokt nog steeds maximaal drie merries per jaar en dat heeft hem een ware waslijst aan resultaten opgeleverd. In 2017 werd de NWR-hengst Castenrayseweg's Charmeur opgenomen als stamboekhengst en afgelopen jaar volgde de Welsh Partbred-hengst Castenrayseweg's Dominator WNE. Laatstgenoemde was ook afgelopen weekend op de hengstenkeuring weer van de partij. De chique hengst werd met een eerste premie definitief in het stamboek ingeschreven.

Een grote reeks van vele bekende sport- en keuringspony's zagen in Oirlo het levenslicht. Kuijpers begon zijn passie met de inmiddels 29 jaar oude merrie Karin. De nestor had meteen oog om een goed gemodelleerd sportveulen te fokken met veel uitstraling. Trots toont hij in de kantine van de aan zijn woning aangrenzende stal een grote rij bekers en rozetten die hem in al die jaren ten deel vielen. "Ik heb klanten uit Nederland, België en Duitsland die bij mij veulens afnemen. Vele pony's zijn later ook kampioen geworden." Er was tijdens de keuring 2020 opnieuw fokkersucces voor de Oirlonaar. De driejarige Welsh Partbred Palomino Castenrayseweg's Mr. Sensation WNE van eigenaar W. Egelmeers werd ingeschreven in het stamboek. De bruine NWR D-pony Castenrayseweg's Gentleman van H. Ebbers verdiende het sterpredicaat.

'Gehuild als een kind'

Zijn eerste merrie kreeg uiteindelijk een mooie bestemming waar ze haar laatste levensdagen kon slijten. "Nadat Karin niet meer drachtig kon worden heb ik de merrie geschonken aan Seurenheide, een manege voor kinderen met een beperking. Die hebben nog lang van haar kunnen genieten." In 2006 en 2010 werd Kuijpers al genomineerd voor de prestigieuze titel beste fokker van Nederland. "Driemaal is scheepsrecht", lacht hij terugkijkend op het glorieuze moment in Ermelo. Toen de speaker zijn naam omriep, gingen in het bijzijn van duizenden paardenliefhebbers zijn armen triomfantelijk omhoog. Na al die jaren erkenning voor zijn bijzondere prestaties. "Ik ben nu vijftig jaar fokker en ben ook helemaal weg van paarden. Dit moment, deze prijs neemt niemand me nog af." Hub Kuijpers is een emotioneel mens. Als hij de fanfare een mooi nummer hoort spelen, dan kan hij al vol schieten. In Ermelo was het niet anders. "Ik heb heel wat traantjes weggepinkt. Gehuild als een kind. Toen ik zondag de paarden ging voeren, werd ik weer emotioneel." De 77-jarige Oirlonaar ten voeten uit. Nadat hij zaterdag beslag had gelegd op de titel kreeg hij zondag een aangename verrassing. Jos en Trudi Houwen van de gelijknamige stal in Wanssum hadden een spontane receptie voor hem geregeld in de manege. "Ik help hen regelmatig in de manege en zij hebben mij geholpen bij de voorbereiding op de keuring."

'Dit maak ik echt nooit meer mee'

Familie, vrienden en collega's uit de fokkerswereld kwamen de nationale winnaar de hand schudden. Toen 'zijn fanfare' Ons Genoegen uit Oirlo een aubade kwam brengen, brak hij opnieuw in tranen uit. Hij schaamt zich er niet voor, integendeel. "Zo ben ik nu eenmaal." Cadeautjes waren zijn deel, een levensgrote taart met een foto van de kampioen. "Het was in een woord fantastisch. Ik heb zo genoten. Dit maak ik echt nooit meer mee." Stoppen op het hoogtepunt van een carrière is bij de Oirlonaar niet aan de orde. "Het is mijn passie. Ik ga gewoon door, zo lang het kan." Bij het afscheid doet hij een niet verrassende ontboezeming. "Paarden en fanfare zijn mijn lust en leven."