Gemeente gaat in gesprek over eigen gronden

Venray | Op verschillende plekken in de gemeente Venray hebben particulieren en bedrijven gemeentegrond onterecht in gebruik. Uit een inventarisatie van de gemeente Venray is gebleken dat een gebied van ongeveer zes voetbalvelden groot nog onterecht in gebruik is genomen. De gemeente Venray gaat nu in gesprek met de onrechtmatige eigenaars en hoopt zo een oplossing te creƫren. De gronden kunnen mogelijk verkocht of verhuurd worden.

'Mocht dat niet lukken, dan zullen we het gesprek aangaan om te komen tot terugvordering van onrechtmatig in gebruik genomen gronden. Het beleid geeft ook aandacht aan situaties waarbij er sprake is van verjaring. De beleidsregel is daarbij niet alleen gericht op bestaande gevallen, maar kan en zal ook worden ingezet bij nieuw geconstateerde onrechtmatige situaties', laat het college van B en W aan de Venrayse gemeenteraad weten.

In 2019 is het dorp Blitterswijck gekozen om als pilot te dienen. In het dorp werden diverse straten heringericht door de gemeente. De geanalyseerde gegevens die uit de inventarisatie kwamen zijn goed gecontroleerd. Op basis hiervan werd geconstateerd dat diverse huiseigenaren in Blitterswijck grond van de gemeente in gebruik hadden genomen. Om de planning van het project niet te frustreren is er voor gekozen om direct in gesprek te gaan met de huiseigenaren en is niet gekozen om brieven te schrijven. In verreweg de meeste gevallen van de straten die heringericht zijn, zijn de situaties opgelost.

Blitterswijck diende al pilot voor het verkooptraject

De verkoopactie die in 2015 is gestart is grotendeels afgerond. Er zijn echter mensen die toen niet gereageerd hebben of aangegeven hebben de grond niet te willen aankopen. 'Wij zullen deze huiseigenaren alsnog de mogelijkheid bieden om de in gebruik genomen grond aan te kopen. Het kan immers zijn dat zij van gedachten zijn veranderd en de grond nu wel wensen te kopen', schrijft het college.

Uit een interne inventarisatie is gebleken hoeveel reststroken voor verkoop in aanmerking kwamen. Ook werd duidelijk dat er zo'n 37.861 m2 gemeentegrond zonder toestemming in gebruik was genomen. Hiervan is inmiddels 8.337 m2 gemeentegrond verkocht over verhuurd. Dan blijft er een kleine 30.000 m2 grond over die nog in gebruik is, zonder dat daar toestemming voor is verleend door de gemeente.