Onderdak voor 20 arbeidsmigranten

CASTENRAY | Het glastuinbouwbedrijf VieVerde, dat komkommers en aardbeien kweekt aan de Roffert in Castenray, breidt drastisch uit. Niet alleen met een nieuw gebouw voor twintig arbeidsmigranten, ook de bouwoppervlakte voor kassen wordt vergroot met ruim zesduizend vierkante meter (bijna anderhalf voetbalveld) voor de aardbeienteelt. Tevens komt op het terrein een nieuwe loods van 2.200 vierkante meter met een nieuwe op- en afrit.

In 2011 is een woning aan de oostzijde van het bedrijf aangekocht om twaalf arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. In het nieuw te bouwen pand kunnen twintig arbeidsmigranten een plek krijgen. Meer werklieden zijn nodig vanwege uitbreiding van de aardbeienteelt. Ook voorziet het plan in de aanleg van dertig parkeerplaatsen. VieVerde zegt bewust te kiezen voor huisvesting van arbeidsmigranten in de directe nabijheid van de bedrijfslocatie. Dit met het oog op het toezicht en het beheer van deze locatie. Het college hoeft de uitbreiding van het aantal arbeidsmigranten niet voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat is pas aan de orde als het huisvesting betreft van vijftig of meer buitenlandse werknemers.
Bij het plan hoort ook het sloop van de woning op de Heesakker 17 in Castenray. Dat pand, dat pal onder hoogspanningskabels ligt, is aangekocht door de gemeente in het kader van de 'Regeling aankoop woningen onder een hoogspanningsverbinding'. Deze locatie wordt verkocht aan VieVerde, dat de gronden in bezit wil krijgen om uit te kunnen breiden.
Momenteel teelt VieVerde komkommers in kassen op een oppervlakte van vijf hectare (zo'n elf voetbalvelden). De jaarlijkse productie is tien miljoen komkommers, waarvoor in het voorjaar, zomer en herfst nieuwe teelten worden opgestart. De nieuwbouwloods is noodzakelijk om het verwerkingsproces van komkommers beter te kunnen automatiseren. De bestemmingsplanwijziging op de Roffert staat dinsdag 10 maart op de agenda van de commissie Wonen.