Boek Diepeling opnieuw gedrukt

Castenray | Vorig jaar werd op donderdag 31 oktober door de Castenrayse heemkundevoorzitter Jan Strijbos een door hem geschreven boek gepresenteerd over bijna vijftig jaar winning van zand en grind in het gebied De Diepeling in Castenray/Tienray. De boekpresentatie vond tegelijk plaats met de officiële openstelling van een gedeelte van de wandelroute die uiteindelijk om en door het circa 100 ha grote gebied zal leiden. Dit gebied bestaat uit een grote waterplas doorsneden door een dam en rondom het water een fraaie strook nieuwe natuur.

Exemplaren van het boek werden vorig jaar uitgereikt aan onder meer gedeputeerde Hubert Mackus en de wethouders Eric Beurskens van Horst aan de Maas en Jan Loonen van de gemeente Venray. Na de uitreiking van de boeken werden ze ook weer meteen ingenomen, omdat er bij het drukken iets mis was gegaan. Alle 250 boeken moesten derhalve opnieuw gedrukt worden. Dat er zo'n lange tijd overheen ging, voordat de herdruk klaar was, had verschillende oorzaken. Door de vrije periode rond Kerstmis en Nieuwjaar was een wachtrij ontstaan en verder gold bij de voorbereidingen van de herdruk de Wet van Murphy: wat mis kon gaan, ging blijkbaar ook mis. Maar vorige week konden de boeken dan eindelijk worden opgehaald.


Het boek in A4-formaat telt negentien hoofdstukken verdeeld over 464 pagina's. Het is prachtig geïllustreerd met ruim zevenhonderd afbeeldingen en heeft een harde kaft. Behalve het rijke vogelleven en overige fauna komen ook de flora, de geologie en archeologie aan bod. En natuurlijk de verschillende steensoorten die bij de grindwinning omhoog komen. Vrijwel dagelijks zijn hobbyisten op zoek naar fossielen en halfedelstenen als agaten en jaspis.

Deze halfedelstenen zijn hier aangevoerd door de Rijn en haar zijrivier de Moezel. Vele miljoenen jaren geleden heeft hun stroomgebied ook in deze streek gelegen. Het geologische hoofdstuk is sowieso heel interessant. Wist u bijvoorbeeld dat in de Krijtperiode, zo'n 140 miljoen jaar geleden, de zeespiegel wereldwijd circa 200 m hoger lag dan nu?

Ons land lag onder water van een ondiepe zee met allerlei zeediertjes. Vandaar dat aan de Diepeling bijvoorbeeld fossiele zee-egels en inktvissen gevonden worden. Het hoofdstuk over de geologie is overigens geschreven door drs. Hans de Jong. Hij studeerde fysische geografie met als specialiteit de geologie van glaciale gebieden en het ontstaan van de dekzanden in Oost-Nederland.

Hans de Jong was ruim dertig jaar docent aan de lerarenopleiding aardrijkskunde van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Hij is ook auteur van enkele aardrijkskundemethoden voor het onderwijs en samensteller van vier atlassen. Samen met Jan Strijbos struinde hij verschillende keren over het terrein van de Diepeling.

Fossielen

In het boek staat een apart hoofdstuk over het zoeken en vinden van allerlei fossielen en halfedelstenen. Sommigen hebben zeer uitgebreide en weergaloos mooie collecties aangelegd. Ze hebben vitrines vol, waarin zelfs exemplaren met museale waarde liggen.
Na alle perikelen van de herdruk is het uiteindelijk een prachtig boek geworden. Er zijn slechts 250 exemplaren gedrukt en ruim 150 waren eerder al gereserveerd. Wie dus nog een boek wil hebben moet snel zijn. Bestellen kan door overmaking van € 29 naar rekening NL39 RABO 0128.1375.17 ten name van Heemkundig Genootschap Castenray onder vermelding van uw adres. Het boek wordt vervolgens thuisbezorgd. Ook bij boekwinkel Roojboek ligt een aantal boeken te koop.