Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Open dag de Rooyse Wissel

Oostrum | Eén keer in de twee jaar houdt TBS Nederland een open dag in tbs-klinieken. Dit jaar vindt de open dag plaats op zaterdag 21 maart. De Rooyse Wissel neemt ook weer deel aan het landelijke open huis.

Tijdens de open dag krijgen bezoekers de kans een kijkje te nemen achter de muren en antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Met deze open dag sluit TBS Nederland aan bij de Ontdekdezorgweek, die van 16 tot en met 21 maart plaatsvindt. Het bezoek aan de Rooyse Wissel start op het Plein, de centrale plek in de kliniek. Daar is een informatiemarkt ingericht. Medewerkers en patiënten leiden de bezoekers rond door de kliniek. Er wordt een bezoek gebracht aan een woonafdeling en aan de werkzalen, er wordt een therapiesessie bijgewoond en bezoekers gaan in gesprek met de patiëntenraad. Het programma duurt 2,5 uur.

Antwoord op vragen over tbs, behandeling en veiligheid

Tijdens de laatste open dag in 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers forensisch psychiatrische centra en klinieken. Veel bezoekers gaven aan door de open dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof. Voor TBS Nederland is het de vijfde keer dat fpc's en fpk's gezamenlijk een open dag houden. De fpc's en fpk's werken samen onder de naam TBS Nederland. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Inschrijven voor de open dag is verplicht en kan van maandag 17 februari 8.00 uur tot en met zondag 1 maart via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Voor aanmelding zijn van alle bezoekers de nummers van hun legitimatiebewijs, hun adresgegevens en geboortedatum nodig.