Afbeelding
Foto:

CDA kan zich niet langer verschuilen achter 'veevisie'

VEULEN/VENRAY | Het besluit van burgemeester en wethouders medewerking te willen verlenen aan de bouw van een nieuwe varkensstal aan de Drabbelsweg mag opmerkelijk worden genoemd. Niet alleen omdat een ambtelijk advies, dat 'niet meewerken' inhield, rigoureus van tafel werd geveegd. Ook is het wonderlijk dat in deze huidige tijd van stikstof- en andere milieuproblemen, illegale mestverwerking en stankoverlast, een tijd waarin vermindering van dieraantallen niet langer een taboe is, juist het Venrayse college vele duizenden varkens erbij wil hebben. Juist in Venray, de gemeente met de hoogste dieraantallen in Nederland. Wat heeft er zich binnen B en W afgespeeld? Hoe is het college aan een meerderheid is gekomen?

Om met dat laatste te beginnen; dat zal nooit officieel bekend worden. Want besluitvorming in het college gebeurt onder strikte geheimhouding. Er zijn goedbeschouwd twee scenario's denkbaar hoe het Venrayse college de plannen bij de Drabbelsweg omarmde. Het eerste is waarschijnlijk het minst logische. Daarin gaan de twee CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen akkoord met de uitbreiding. Niet vreemd, want al eerder gaf het CDA aan dat de 5400 varkens extra op die plaats (er ligt al een vergunning van 800 varkens voor die locatie) binnen de Visie Veehouderij passen.

Tegenstem

De gemeentelijk planoloog ruimtelijke ordening (RO) vindt dat overigens niet. D66-wethouder Martijn van der Putten stemt als RO-wethouder ook voor. Cor Vervoort van Venray Lokaal (VL) is tegen ("Ik ga ervan uit dat onze wethouder tegenstemt", aldus VL-fractieleider Tino Zandbergen). Dan is het in dit geval niet meer relevant of burgemeester Luc Winants (CDA) voor of tegen is. Er zit evenwel een grote 'maar' aan dit scenario. Want stemde Van der Putten wel voor?

'Géén uitbreiding'

"D66 wil geen uitbreiding van het aantal dieren", zegt raadslid Theo Zegers. "En Martijn is lid van onze partij." D66 wil vooral niet meer emissie en dat gebeurt met deze uitbreiding wel, wat niet past binnen de Visie Veehouderij, voegt D66-fractieleider Daan Janssen toe. Over de stemverhouding zegt Van der Putten desgevraagd niets. "De Visie Veehouderij is in dit dossier onvoldoende duidelijk", legt de D66-wethouder uit. De bedoeling van 'ja' van het college is volgens Van der Putten ook ingegeven om de raad nog een keer aan bod te laten komen. Om de visie nog eens goed bij de kop te pakken. Dat staat overigens niet in de adviesnota te lezen. "Ik verwoord het standpunt van het college", zegt de D66-wethouder. In de beslotenheid van het college zal hij de visie van zijn partij en de planoloog volgen, erbuiten huldigt hij met een stalen gezicht het standpunt van het college. In dat geval moet de burgemeester de knoop doorhakken. Niet gehinderd door veel kennis van de Venrayse veehouderij waar hij wel een liefhebber van is, zoals al eerder bleek, moet Winants dus voor meer varkens hebben gestemd. Een lid van Venray Lokaal dat niet in de krant wil, maar wiens naam wel bij de redactie bekend is, is daarvan overtuigd.

'Je zou bijna denken dat bewust is gewacht met nemen van beslissing'

"Nog voor zijn benoeming, maar ook daarna, heeft burgemeester Winants meerdere malen in de pers aangegeven dat Venray trots moet zijn op de intensieve veehouderij alhier en dit ook uit moet dragen. Dit terwijl hij de situatie rond de intensieve veehouderij in Venray niet kent. Hij weet ook niets van de negatieve gevolgen van de sector voor mens en natuur. Hij beseft niet dat hij burgemeester is van een van de meest veedichte gemeenten van Nederland. Ondanks de stikstofcrisis vindt hij het prima dat er weer meer varkens op een nieuwe locatie in Venray bijkomen, ondanks een negatief ambtelijk advies."

CDA

Een woordvoerder van de omwonenden van de Drabbelsweg zit op hetzelfde spoor: "Het CDA-deel van het college heeft in het gehele traject laten blijken aan de kant van de veehouderij te staan. De burgemeester beslist in een dossier dat hij nauwelijks kan kennen, een burgemeester die nog nooit in de ogen van de omwonenden heeft gekeken. laat staan met ze gesproken te hebben. Het is ons bekend dat de oude burgemeester geen voorstander was van het plan. Je zou bijna gaan vermoeden dat bewust gewacht is met het nemen van de beslissing totdat Hans Gilissen weg was." Mochten overigens de stemmen staken in een college, dan telt de stem van de burgemeester dubbel.


Omwonenden

De vraag is evident waarom het CDA er alles aan gelegen lijkt om de veestapel tegen alle ontwikkelingen en logica in verder uit te breiden; daarbij geen rekening houdt met omwonenden, in een gebied waar verder alleen agrarische activiteiten op het land plaatsvinden, in de buurt van bossen en een waterleidingbedrijf (dat overigens akkoord is). En zelfs bereid is daarvoor een dringend ambtelijk advies te negeren.

Het argument dat het plan volgens het CDA wel zou passen in de Visie Veehouderij van 2018 is niet langer houdbaar. De planoloog denkt er anders over, de tijden zijn drastisch veranderd. De gemeenteraad moet zich gaan afvragen hoe het met de houdbaarheid van die visie is gesteld.