Jacques Oomen en Mariëlle van der Beele moeten paviljoen St. Vincent à Paulo noodgedwongen verlaten met Kunstwerkplaats Venray.
Jacques Oomen en Mariëlle van der Beele moeten paviljoen St. Vincent à Paulo noodgedwongen verlaten met Kunstwerkplaats Venray. Foto: Willem Menting

KunstWerkPlaats verlaat Annapark

Venray | KunstWerkPlaats Venray gaat verhuizen. Het atelier voor creatieve dagbesteding sluit per 1 maart, na 21 jaar, zijn deuren op het St. Annapark. "We verplaatsen de activiteiten naar onze andere locatie aan de Oude Oostrumseweg", vertelt Jacques Oomen, bestuursvoorzitter van KunstWerkPlaats Venray.

Door Willem Menting

Sinds twee jaar is de KunstWerkPlaats gevestigd in paviljoen St. Vincent à Paulo. Daarvoor zat de dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt 19 jaar in een gebouw op het Annapark aan de zijde van de Doctor Kortmannweg. "Het is jammer dat we nu moeten vertrekken. We konden hier ook altijd naar buiten om creatief bezig te zijn. We hadden gehoopt nog een plekje te vinden in het Annapark, maar dat is helaas niet gelukt", zegt Mariëlle van der Beele, coach bij de KunstWerkPlaats Venray.

Het huurcontract van KunstWerkPlaats werd in oktober opgezegd en daarna werd gezocht naar de juiste oplossing. De KunstWerkPlaats had twee vestigingen, maar alle activiteiten worden nu samengevoegd in de oude fabriekshal aan de Oude Oostrumseweg. "Voorheen waren onze deelnemers in het Annapark voornamelijk bezig met keramiek, beeldhouwen en metaalbewerking. Deze activiteiten verhuizen mee. Op onze locatie aan de Oude Oostrumseweg wordt onder meer geschilderd en getekend. Onze kracht is dat we altijd proberen voor elke deelnemer een passende daginvulling te vinden."

Volgens Oomen heeft de samensmelting van de twee locaties ook voordelen. "Je krijgt meer kruisbestuiving. Onze deelnemers hebben dagelijks meer keuze uit creatieve activiteiten, kunnen elkaar helpen en ook onze coaches kunnen makkelijker overleggen. De lijntjes worden korter en de sociale cohesie groter. Door het vertrek van enkele huurders in het pand aan de Oude Oostrumseweg kunnen we meer ruimte huren."

Deze ruimte heeft KunstWerkPlaats ook nodig. Het aantal deelnemers is gegroeid naar 65 en onlangs werden de deelnemers van de creatieve dagbesteding De Reden van MET ggz overgenomen. "We proberen onze deelnemers een prettige besteding van hun dag te geven. We bieden structuur, sociale contacten en afleiding. Doel is om mensen weer op weg te helpen, en stappen te laten zetten in hun herstel. We zien mensen hier zichtbaar opbloeien en het zelfvertrouwen groeit. Dat resulteert vaak in mooie kunstwerken. Zo is de giraffe in de Engelse tuin gemaakt door een van onze deelnemers."

Na enkele zware jaren is de KunstWerkPlaats in 2017 geprofessionaliseerd. Sindsdien wordt er gewerkt met vier vaste coaches. De toekomst ziet er weer rooskleurig uit en in 2021 bestaat KunstWerkPlaats Venray 25 jaar. "Maar eerst gaan we op 26, 27 en 28 februari verhuizen. De eerste dozen zijn al ingepakt", besluit Oomen.