College negeert advies planoloog

VEULEN | Burgemeester en wethouders van Venray vinden het prima dat de familie Michels-Classsens uit Heide een nieuwe varkensstal voor zesduizend varkens aan de Drabbelsweg 4a neerzet. Dat besluit nam het college tegen het advies in van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling (RO) van de gemeente. Omwonenden zijn woedend over het besluit, ook stichting Gezonde Lucht Venray (GLV) keurt het plan resoluut af.

Door Henk Baltussen

De nieuwe stal komt op een locatie waar momenteel enkele verouderde stallen staan waar al jarenlang, op een enkele keer na, geen dieren meer zijn gehuisvest. Op die bestaande stallen rust een vergunning voor 816 varkens. Het bestaande bouwvlak moet drie keer zo groot worden. In de directe omgeving van de locatie liggen zes burgerwoningen, de Breevennen-bossen en waterleidingbedrijf Breehei.

Jos Kniest, RO-planoloog van de gemeente Venray, ziet de uitbreiding van het sterk verouderde bedrijf niet als een doorontwikkeling, maar als een nieuw plan. Kniest ziet de locatie aan de Drabbelsweg niet als toekomstbestendig (verdere ontwikkeling is niet mogelijk), het gebied is vooral bedoeld om er te wonen, de verkeersontsluiting is matig en de stallen passen niet in het landschap. Ook wordt volgens Kniest de mogelijkheid om scheiding aan te brengen tussen wonen en veehouderij tenietgedaan omdat er sprake is van de komst van een nieuwe varkenshouderij. Tevens stelt Kniest dat er alternatieve locaties elders voorhanden zijn. Deze argumenten waren voor B en W geen reden om de procedure voor realisatie van de stallen niet in gang te zetten. 'Wij zijn zeer verbaasd dat het college het ambtelijk advies naast zich neer heeft gelegd', laten de buurtbewoners in een schriftelijke reactie weten. 'Dit schreeuwt om een verklaring. Wij willen het daarbij al helemaal niet hebben over de belangenverstrengeling tussen een deel van de Venrayse politiek en veehouderij. In een tijd dat wordt ingezet op minder varkens door onder meer de stikstofuitstoot, komen er aan de Drabbelsweg enkele duizenden bij. Het college durft geen moed en daadkracht te tonen en gaat door op de oude weg'. Ook een woordvoerder van GLV vindt het niet alleen ongebruikelijk maar ook onbegrijpelijk dat een advies van een planoloog op deze manier in de wind wordt geslagen. "De infrastructuur aan de Drabbelsweg is er volstrekt ongeschikt voor. In deze tijd met bio-industrie een nieuw probleem creƫren in een woongebied is kortzichtig. Het college beseft niet wat het mensen aandoet met dit soort besluiten'.

Lees verder op pagina 4.