Afbeelding
Foto:

Jan Loonen moet zich ontpoppen als tovenaar van Oz

VENRAY | Er moet een tovenaar aan te pas komen om orde in de Venrayse supermarktchaos te scheppen. De hoop bij gemeenteraad en Venrayse grootgrutters dat de supersoap, die al jaren duurt, ten einde loopt, werd vorige week donderdag kundig de grond ingeboord. Niemand lijkt er nog iets van te begrijpen. Wat is er nodig om orde in de wanorde te scheppen? Welke oplossing heeft superwethouder Jan Loonen in petto, hoe redt hij zich hieruit? Hij zal zich als een tovenaar van Oz moeten ontpoppen.

Nog vrolijk en opgeruimd leidde Loonen de avond in, waarna Robin van Lieshout van onderzoeks- en adviesbureau BRO de resultaten van een supermarktenonderzoek presenteerde. Daarna kregen vertegenwoordigers van Venrayse supermarkten het woord.

Nadat de rookwolken in de voormalige kapel waren opgetrokken, vochten bij de politiek, grootgrutters en andere belangstellenden verbazing, teleurstelling, ongeloof en boosheid om voorrang. Mensen die er nog wat van snapten, waren op de vingers van een hand te tellen.

BRO onderzocht of er nog ruimte is voor supers in de Venrayse kern, hoe de supermarktstructuur in Venray eruit moet zien en in hoeverre de locaties Toverbal en De Brier hierin passen. En hoe het winkelcentrum van verder afglijden kan worden behoed.
Van Lieshout was debet aan de eerste vraagtekens die boven veel hoofden in de zaal verschenen. Hij stelde dat de AH, in tegenstelling tot de Jumbo bij de Bleek, niet in het centrum van Venray ligt. Sneren uit de zaal waren zijn deel. Dat de meeste AH-klanten na of voor de boodschappen niet nog een winkel in het centrum bezoeken, volgens BRO, viel bij de AH-manager verkeerd. "70 tot 80 procent doet dat wel." Gezucht in de zaal.

Veel vraagtekens bij onderzoek supers in Venray door BRO

Dat op de BRO-plattegrond de biologische supermarkt in het centrum was vergeten, werd als een omissie gezien. Dat gold ook voor het in het onderzoek over één kam scheren van supermarkten en discounters (Aldi en Lidl). 'Daar zit een wezenlijk verschil tussen', klonk het vanuit de zaal.

In het BRO-rapport wordt expliciet vermeld dat de gemeenteraad het besluit moet heroverwegen om de Aldi toch op de locatie van de Dr. Poelsschool te laten landen. Een schoffering van de raad, fulmineerde Henk Bisschops (PvdA), min of meer het geweten van de raad. Of BRO wel op de hoogte is van wat de raad vindt?, vroeg Bisschops. "Dat zijn we", zei Van Lieshout, die eerder in zijn verhaal meldde de Poelschool geen optimale locatie te vinden. Wel een besluit heroverwegen voor een locatie die eigenlijk in de visie van BRO ongeschikt is en geen locatie aanduiden in het centrum waar het allemaal om is begonnen. Vreemd. Tino Zandbergen (Venray Lokaal) zag ook door de bomen het bos niet meer. "Hebben we het nu eigenlijk over de verplaatsing van de Aldi vanaf D'n Herk of een compleet nieuwe super?" De Aldi zit al enkele jaren op D'n Herk in afwachting van een nieuwe plek in Venray. Al enkele keren heeft het college de vergunning voor de Aldi op die plek verlengd.
De discounter heeft nu alle kaarten op de Toverbal gezet. Met andere partijen zet de grootgrutter in op een levendige wijklocatie met een super, nieuwe woningen en wijkvoorzieningen. De tekeningen zijn klaar. Maar ja, als het aan BRO ligt komt daar vanwege het afbreukrisico geen super.

En is er al aan de huidige bieblocatie gedacht?, wilde Plus-eigenaar Guido van Dijck weten. Logisch, een plek midden in het centrum dat BRO van de ondergang wil redden met een tweede super. Of zijn het er dan drie, misschien wel vier?

'Zijn we bezig de Aldi te dienen die hier wat kwijtraakte?'

Plots kwam Aldi-manager Mark van Herk met een nieuwtje. Hij zei de Aldi uit Veltum weg te willen halen om die naar de Toverbal te verplaatsen. Daardoor krimpt de Aldi in Venray van twee naar een winkel. "Binnenkort is daar een gesprek over met de Jumbo in Veltum." De aanwezige Jumbo-manager viel nog net niet van verbazing om. "Ik weet van geen gesprek." Dus als de Toverbal voor de Aldi niet doorgaat, zou het wel eens kunnen dat de Aldi uit Venray verdwijnt, opperde iemand.

Oei, dat zal Loonen niet fijn vinden. Hij streed om de Aldi op de plek van de Dr. Poelsschool te krijgen, de raad besliste anders. De zinsnede 'heroverweging van het raadsbesluit', zal hem als muziek in de oren hebben geklonken. "Zijn we bezig de Aldi te dienen die hier wat kwijt is geraakt?", vroeg de Jumbo-man zich af.
Dat verleidde een aanwezige tot de vraag of de uitkomst van het BRO-onderzoek misschien al vaststond. 'Nee hoor', was het enige juiste antwoord dat BRO kon geven.

De Jan Linders-vertegenwoordiger deed een duit in het zakje door te stellen zich te gaan verzetten tegen de komst van een nieuwe super. Dat zal hij niet met een spandoek gaan doen. Eerder lijken ellenlange procedures in het verschiet te liggen.
Over een kleine maand komt Loonen met een voorstel dat, als het goed is, korte metten maakt met de superjanboel.
Hij zal er magische vermogens voor nodig hebben, gelijk de tovenaar van Oz. Die bleek als een gewoon mens plots over toverkrachten te beschikken.