'Nieuwe super in centrum'

VENRAY | Als het aan advies- en ontwerpbureau BRO ligt, kan de Aldi een nieuwe vestiging op de locatie van de Toverbal vergeten, De Brier moet op slot blijven voor een supermarkt en de Plus kan in de wijk Brabander een tweede vestiging op de buik schrijven. Wel moet naarstig worden gezocht naar een plek in het centrum waar een supermarkt kan landen.


Door Henk Baltussen

Dat blijkt uit onderzoek van BRO, dat donderdagavond de resultaten ervan presenteerde aan gemeenteraad en grootgrutters die in Venray een vestiging hebben. Bij de totstandkoming van de uitkomsten is nadrukkelijk gekeken naar het Venrayse winkelcentrum. Door leegstand van een zesde deel van de totale winkeloppervlakte en een gestaag afnemend winkelpubliek lift het Venrayse centrum niet mee op de huidige economische voorspoed in Nederland. Hoe dat centrum op de been te houden door een nieuwe supermarkt strategisch te plannen, bleek de rode draad in het BRO-onderzoek.
Een nieuwe super moet volgens Robin van Lieshout van BRO in of tegen het centrum te komen. Want daar schort het volgens Van Lieshout in Venray aan; genoeg supers in het centrum. Alleen de Jumbo bij de Bleek is niet genoeg om klanten die daar boodschappen komen doen, door te laten stromen naar het in winkelcentrum.

"Maar de AH dan, ligt die winkel niet in centrum?", vroeg Henk Bisschops (PvdA) zich verbaasd af. Op de plattegrond van het centrum was de AH buiten de cirkel gelaten die door BRO om het centrum was getrokken.
In de optiek van BRO is de AH geen centrumsupermarkt. Verwondering in de raadszaal. De AH ligt immers aan De Gouden Leeuw. Dichter bij het centrum kan bijna niet. Volgens BRO blijkt uit onderzoek dat AH-klanten na de boodschappen nauwelijks nog het centrum ingaan. Dat was tegen het zere been van de AH-manager die in de zaal aanwezig was. Zij wist zeker dat 70 tot 80 procent van de klanten meer winkels bezoeken dan alleen de AH.
Ook opmerkelijk was dat BRO de gemeenteraad adviseerde het besluit van april vorig jaar te heroverwegen om op de locatie van de Dr. Poelsschool geen supermarkt toe staan. "Dit advies is een schoffering van de raad", foeterde Bisschops.
BRO was duidelijk over de Toverbal en De Brier. "Komt daar een supermarkt, dan gaat dat ten koste van andere supers in Venray", stelde Robin van Lieshout van BRO. "En ten koste van het centrum, dat het al ontzettend zwaar heeft."

Lees verder op pagina 7.