Carnavalsoptocht Venray 1977.
Carnavalsoptocht Venray 1977. Oude foto

Carnaval 1977

Venray | Brukske en Lull zijn twee eeuwenoude gehuchten met voor buitenstaanders bijzondere en zeker geen alledaagse namen. Carnaval is bij uitstek de tijd om allerlei zaken aan de kaak te stellen of er de draak mee te steken. Dat gebeurde ook met de beide gehuchtnamen tijdens de Venrayse optocht in 1977.


In het verleden bestonden de beide gehuchten – ook wel bijdorpen genoemd – uit een aantal verspreid liggende boerderijen. In 1946 werd buurtvereniging De Vriendenkring opgericht, waaronder behalve de Oostsingel, de Oude Oostrumseweg, de Draalstraat en de Kolkweg ook Brukske viel. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er sprake van het nieuwe bestemmingsplan Brukske, dat woningbouw beoogde om de groei van Venray op te vangen. Inmiddels zijn de oude boerderijen in Brukske verdwenen en is de voormalige landbouwgrond veranderd in een grote woonwijk met enkele duizenden inwoners.


De oudste vermelding van Lull, voor zo ver bekend, dateert van 1323. In een in het Latijn geschreven rekening wordt de buurtschap als Lulle geschreven. In 1600 had Lull een eigen markt, een recht dat door de heer van het gebied niet zonder meer verleend werd. Er stond meestal een bepaalde vorm van belasting tegenover. Het gedeelte van Venray tot de Oostsingel heette in de zeventiende eeuw Lullsche Steegh; de Stationsweg vanaf de Oostsingel heette toen Lullsche Kerckdijk. In 1880 woonden in Lull ongeveer honderdtachtig mensen, verspreid over een aantal boerderijen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw besloot de Venrayse gemeenteraad de naam Lull niet meer te gebruiken. Daarmee werd de geschiedenis behoorlijk geweld aangedaan. Bij het herzien van de dorpsgrenzen in 1976 kwam Lull bij Venray en verdwenen ook de plaatsnaamborden. Tegenwoordig wonen op het grondgebied van de buurtschap tussen vijf- en zesduizend mensen. De oude buurtschap Lull valt nu ongeveer samen met de huidige wijk Antoniusveld en een deel van Landweert.


Foto: RooyNet. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray