Guus Daemen:
Guus Daemen:"Uiteindelijk is een regionaal popproductiehuis de bedoeling." Foto: Henk Lammen

Witte vlek krijgt kleur

Vervolg pagina 3

Venray | Wouter Daemen is sinds september kwartiermaker van het regionale cultuurplan Samen ontwikkelen door te doen. Vrijdag 13 maart komen op zijn verzoek vertegenwoordigers van diverse culturele instanties, artiesten en andere belanghebbenden uit de hele regio bijeen in Grenswerk, hét poppodium van Venlo. Lex Uiting is de dagvoorzitter. Het eerste zichtbare resultaat van de brede samenwerking.

Door Henk Baltussen

De rol van Daemen is vooral die van verbinden, contacten leggen, mensen enthousiasmeren, ze plannen laten maken en ten uitvoer brengen, ze meenemen in processen die de regio uiteindelijk als culturele entiteit op de landelijke kaart moeten zetten. "Mijn opdracht loopt vooralsnog tot het eind van het jaar", zegt Daemen. "Waar we dan staan? Goeie vraag. Het is afhankelijk van de plannen die er komen, het moet zich nog gaan ontwikkelen. Mijn taak is vooral zaken aaneen knopen. Uiteindelijk moeten in dit geval de regionale poppodia en artiesten het uitvoeren. Mooi is dat er hier poppodia van verschillende grootte zijn. Goed is dat het project in fases is opgedeeld. De eerste fase is de samenwerkingsvormen zoeken, waar liggen de gezamenlijke behoeften en ambities? Daarna is het tijd voor de uitvoering. De uiteindelijke bedoeling is het opzetten van een regionaal popproductiehuis om op die manier de hele keten in de regionale popmuziek te ondersteunen. Denk aan promotie, uitwisseling van technische zaken en ga zo maar door. Op zeker moment is de tijd gekomen dat ze uitvliegen, dat ze het zelf kunnen regelen. In de derde fase is het tijd voor de praktijk, het optreden. Vervolgens wordt bekeken welke culturele disciplines goed vertegenwoordigd zijn en waar meer kansen liggen."

'Naast popmuziek aandacht voor film, dans en theater'

De 35-jarige Daemen is een kind van de regio. Hij is geboren in Grathem in de gemeente Leudal, studeerde in Nijmegen, werkte in Arnhem onder meer aan Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid en woont inmiddels weer in Grathem. "Ik vind het fantastisch om dit werk in de regio waar ik vandaan kom te mogen doen. We moeten afrekenen met die witte vlek waar wethouder Thielen het over had. Dat is ook nodig om voor Haags geld in aanmerking te komen. Dat komt nu vooral in de Randstad terecht, voor de regio blijft weinig over. En wat er in Limburg terechtkomt gaat nu voor een groot deel naar het zuiden, waar de Stedelijke Cultuurregio Zuid is opgericht. Daar ligt de nadruk op het thema dans. Wij kiezen voor een andere aanpak, met een minder eenduidige focus van onderop. Popmuziek is een onderdeel. Ook naar bijvoorbeeld film, theater en dans gaat de aandacht uit. In Weert bijvoorbeeld zit breakdance, dat een olympische sport wordt. Dat is voor de regio al meteen interessant."
De gemeenten die tot dusver de Cultuurregio Noord-Limburg vormen zijn naast Venray, Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo, Weert en sinds kort ook Roermond. In de toekomst sluiten meer Midden-Limburgse gemeenten (ook het Leudal van Daemen, red.) zich aan.

De deelnemende gemeenten trekken samen voorlopig 75.000 euro voor het project uit, de provincie legt eenzelfde bedrag bij.