Wendy en Wilbert van Rijen genieten zelf volop van de muziek in de Mariakapel.
Wendy en Wilbert van Rijen genieten zelf volop van de muziek in de Mariakapel. Foto: Antoon Jeuken

Liefde voor Mariakapel

Holthees | Er verschijnt een twinkeling in zijn ogen als Wilbert van Rijen bevlogen vertelt over de concerten die hij organiseert in de Mariakapel in Holthees. De kapel, op zo'n tweehonderd meter van zijn huis, vormt ondertussen een belangrijk onderdeel van zijn leven. "Ik vind het fantastisch om met muziek bezig te zijn. Ik maak zelf ook graag muziek en speel veel piano", vertelt de oud-biologieleraar enthousiast.

Door Willem Menting

Toen Van Rijen samen met zijn partner Wendy in Holthees kwam wonen, besloot het stel om zich in te zetten voor de gemeenschap. Wendy ging in het bestuur van de fanfare en Wilbert van Rijen ging aan de slag met de Mariakapel. Hij werd gevraagd om een midzomernachtfeest te organiseren en daarna kwam het verzoek vanuit het bestuur om maandelijks concerten te organiseren. Zo is hij al tien jaar de kartrekker van de evenementen in de Mariakapel. "Eigenlijk ligt mijn hart bij het organiseren van discussieavonden. Daar is de Mariakapel ook een goede plek voor. Ik ga graag in gesprek over controversiƫle onderwerpen als religie, migratie en intensieve veehouderij. Ik ben bang dat daar te weinig belangstelling voor is in onze regio." In de Mariakapel is plaats voor ongeveer 110 bezoekers. Artiesten willen graag op de bijzondere plek in Holthees optreden vanwege de intieme sfeer. Veel concerten komen niet gemakkelijk tot stand. "Ik heb het bestuur onlangs verteld dat ik bij een concert 34 mailcontacten nodig heb gehad om het te regelen."

Als organisator wil Van Rijen ook na afloop van het concert voor zijn artiesten en gasten zorgen. "Wij ontvangen dan altijd de artiesten thuis met een uitgebreide maaltijd, waarbij ook een aantal bezoekers aanschuiven. Zo ook na afloop van het concert van Claudia y Manito op 12 januari. Toen eindigden we met een groep van tien bezoekers van het concert bij ons thuis samen met de artiesten voor de afterparty aan de keukentafel. Tijdens het eten speelde Claudia muziek met haar gitaar, werd er gezongen en gedanst. Die gezamenlijke nazit wordt door de artiesten erg op prijs gesteld en daardoor krijgen wij langzaam ook goodwill in de muziekwereld waardoor artiesten graag bij ons willen optreden."

Ook houdt Van Rijen voorafgaand aan de concerten een inleidend praatje. Volgens Els Janssens, voorzitter van stichting van de Mariakapel, werken de intro's erg inspirerend. "Hij probeert mensen te inspireren en gevoel mee te geven. De emotie in de muziek kan Wilbert perfect vertalen in woorden." Van Rijen krijgt dan af en toe ook reacties op zijn intro's. "Ik ben bijvoorbeeld opgebeld door een mevrouw met borderline. Zij zei geƫmotioneerd te zijn geraakt door mijn intro. Mijn woorden deden meer met haar dan medicijnen. Dat is wel erg bijzonder om te horen. Je wilt met de concerten in de Mariakapel emotie losmaken. Als dat dan lukt, dan is dat fantastisch."

Jaarlijks worden er ongeveer tien concerten georganiseerd in de Mariakapel. Alleen tijdens de zomermaanden juli en augustus is er geen programmering. Ook zijn er jaarlijks nog twee missen voor het Onze Lieve Vrouwe Gilde Smakt-Holthees. "Trouwerijen en de concerten vormen een belangrijke inkomstenbron voor de Mariakapel, want als stichting proberen we de kapel uit 1464 in stand te houden", vertelt Janssens. "We zijn daarom heel blij en trots met de inzet van Wilbert."